Acasă Actualitate Primăria Timişoara s-a pus pe curăţenie

Primăria Timişoara s-a pus pe curăţenie

DISTRIBUIȚI
Timişoara – mai prăfuită ca niciodată (XIII)
Se spală străzile şi se decapează spaţiile verzi mai înalte decât bordurile
După ce Timişoara a ajuns în „topul” celor mai prăfuite cinci oraşe din România şi după ce Comisia Europeană a ameninţat cu declanşarea procedurii de Infrigement pentru nerespectarea condiţiilor de mediu, municipalitatea timişoreană s-a pus pe curăţenie.

 10 utilaje pentru măturat (cinci de mare capacitate şi cinci de capacitate mică), trei utilaje pentru spălat şi cinci cisterne pentru spălat manual la rigolă vor activa pe străzile Timişoarei, pe lângă clasicii măturători stradali, spun autorităţile. Pentru ca spălatul lângă borduri să se poată realiza eficient, a fost introdus, pe marile bulevarde, un program de parcat alternativ, care însă nu se prea respectă, deocamdată. Municipalitatea a cerut sprijinul oamenilor legii, explicând totuşi că scopul nu este împărţirea de amenzi şi ridicatul de maşini, ci spălarea eficientă a străzilor. În plus, pe Calea Aradului au fost decapate spaţiile verzi mai înalte decât bordurile, care până acum reprezentau o sursă în plus de praf. Zonele decapate au fost acoperite cu brazde de gazon, iar acţiunea continuă şi pe Calea Şagului şi Calea Lipovei. 
 
Mai multe străzi măturate
 
Începând din această lună, se extinde zona din Timişoara în care se mătură străzile. „Din această lună vor fi introduse în programul de salubrizare noi străzi din cartierele Mehala, Ronaţ, Steaua, Mureş-Musicescu, Aradului, Giroc, Telegrafului, Circumvalaţiuni, Badea Cârţan, Kogălniceanu, Soarelui, Aradului, I.I. de la Brad etc., activitate care se va realiza cu o frecvenţă de două ori pe săptămână”, spune viceprimarul Timişoarei, Adrian Orza. Măturarea mai multor străzi nu presupune efort suplimentar, pentru că de acum, zonele mai centrale, care până în prezent erau măturate de cinci ori pe săptămână, vor fi salubrizate doar de trei ori, mai eficient, spune Vasile Ciupa, directorul Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara.  
 
Program integrat de gestionare a aerului
 
„Constatările din ultimul timp, alături de datele furnizate de staţiile de monitorizare ale aerului, gestionate de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş, dovedesc o depăşire a parametrilor privind pulberile în suspensie şi a celor sedimentabile PM10 stabiliţi prin legislaţia de mediu. În vederea înlăturării cauzelor care au condus la această stare de lucruri, s-a iniţiat un program integrat de gestionare a calităţii aerului, care cuprinde asumarea, de către instituţiile responsabile,  a unor măsuri care se concretizează prin acţiuni specifice: modernizarea şi reabilitarea infrastructurii rutiere, salubrizarea, spălarea rigolelor şi a tramei stradale, monitorizarea şantierelor şi a modului de depozitare a materialelor de construcţie, verificarea împreună cu Poliţia Rutieră a autovehiculelor, continuarea plantărilor de arbori şi arbuşti, decaparea surplusului de pământ din aliniamentele stradale etc.”, spune viceprimarul Timişoarei Adrian Orza. 
 

Comentarii

comentarii