Acasă Actualitate Administraţia locală sare la beregata firmelor

Administraţia locală sare la beregata firmelor

DISTRIBUIȚI

Prin dublarea impozitelor
Oamenii de afaceri timişoreni sunt împotriva dublării impozitului pe clădirile persoanelor juridice, catalogând majorarea ca fiind neoportună şi nejustificată
Proiectul de hotărâre privind majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2011, care va fi dezbătut public astăzi, la primărie, îi nemulţumeşte pe foarte mulţi dintre oamenii de afaceri din Timişoara. Asta pentru că impozitul pe clădirile persoanelor juridice ar urma să fie majorat de la 0,75% la 1,5%, deci, practic, dublat.

Chiar dacă prima reacţie a unor români este „Lasă, dom`le, să-i impoziteze, că şi aşa au destul”, realitatea este că eventuala dublare a impozitelor pentru clădirile personelor juridice se va răsfrânge, indirect, tot asupra angajaţilor. Asta pentru că firmele, multe dintre ele afectate de recesiunea economică, fiind supuse la taxe majorate, vor trebui să recurgă, inevitabil, la reduceri de costuri şi… de personal. Asta înseamnă, logic, şi mai mulţi şomeri. Mai mult, eventualii investitori se vor orienta, cel mai probabil, spre alte oraşe ale României, încercând să evite impozitul de 1,5%. Oamenii de afaceri din Timişoara, dar şi mulţi dintre consilierii municipali ai Timişoarei consideră ca total inoportună perioada aleasă pentru majorarea taxelor. În plus, oamenii de afaceri consideră că, înainte de a se încerca o mărire a sumelor colectate din mediul privat, în condiţiile în care acesta rămâne principalul contribuabil la venitul local, ar trebui să fie eficientizate cheltuielile de la nivel local.

„Primăria nu putea alege un moment mai neprielnic pentru majorarea taxelor”

Într-un document trimis, ieri, primarului Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, şi semnat de directorii a 11 companii din Timişoara, se arată: „Criza economică, aşa cum ştiţi, afectează puternic România şi, implicit, şi mediul economic timişorean. Primăria nu putea alege un moment mai neprielnic pentru majorarea taxelor, când toate firmele se confruntă cu scăderea cifrei de afaceri, în toate domeniile de activitate. A aplica în acest moment o majorare de astfel de proporţii (n.r. – 100%) a unui impozit important în orice plan de afaceri nu face decât să creeze probleme suplimentare firmelor care luptă, prin reducerea costurilor şi redimensionarea personalului pentru a supravieţui acestei perioade. Întreaga propunere, cel puţin cu privire la impozitul pe clădiri, este lipsită de orice motivaţie şi argumentaţie. Dacă aşteptările sunt ca firmele care au venituri din ce în ce mai reduse să plătească un impozit dublu, aceasta este complet nerealistă şi nu are la bază nicio argumentaţie economică. Pentru fiecare cuantum de impozit majorat, firmele vor fi nevoite să disponibilizeze angajaţi”. Emil Cristescu, Chief Operating Officer şi vicepreşedinte al Bega Grup, spune: „În general, orice majorare de taxe nu face decât să blocheze dezvoltarea economiei într-o zonă sau într-o ţară. Majorarea aceasta de taxe în Timişoara pică în cel mai prost moment posibil, chiar în maximum de perioadă de criză. Primăria Timişoara nu are o idee bună să dubleze impozitul pe clădiri pentru persoanele juridice,  care, în acest moment, sunt cel mai mare contribuabil la bugetul local. Primăria ar trebui, în schimb, să se concentreze la a cheltui cu cât mai mare grijă banii pe care reuşeşte să îi adune. Există foarte mari posibilităţi de economie la achiziţiile publice, ar putea fi reduse subvenţiile acordate către diferite categorii sociale. Modul în care se fac investiţiile ar putea fi mult îmbunătăţit”. Ovidiu Şandor, preşedintele Modatim Investment Timişoara, a declarat pentru ZIUA de Vest: „Dublarea oricărui tip de impozit, în condiţiile actuale, este nepotrivită şi injustă. Nu cred că e normal ca mediul privat să plătească pentru carenţele economice de la nivelul administraţiei locale. Nu e sarcina noastră să astupăm aceste găuri create, ci ar trebui umblat întâi la cheltuielile municipalităţii şi apoi la majorarea taxelor. Trebuie văzut şi dacă banii se cheltuie pe lucruri cu adevărat necesare şi dacă lucrările, serviciile şi produsele achiziţionate de primărie sunt de calitate şi la preţuri conforme cu realitatea economică actuală. În acelaşi timp, este inacceptabil să crească taxele şi impozitele locale dacă an de an se măresc şi subvenţiile pentru regiile din subordinea primăriei. Ar trebui aplicarea unor restructurări clare şi eficiente şi reducerea subvenţiilor acordate regiilor înainte de a se discuta despre mărirea taxelor locale”. 

Ce spun cei care vor hotărî, prin vot

Dezbaterea de astăzi, de la ora 15, pe marginea proiectului de hotărâre privind stabilirea taxelor şi impozitelor locale pentru 2011 în Timişoara, se anunţă deosebit de interesantă. Deocamdată, după declaraţiile unor consilieri municipali ai Timişoarei, se pare că proiectul ce prevede majorarea unor taxe şi introducerea taxei de habitat în Timişoara nu va trece de votul Consiliului Local Timişoara. Consilierul municipal social-democrat Radu Ţoancă ne-a explicat că grupul PSD îşi menţine poziţia enunţată anterior, adică de menţinere a impozitului pe clădirile persoanelor juridice la 0,75, explicând că momentul nu este deloc potrivit pentru majorarea unor taxe sau introducerea de alte noi biruri. Adrian Pau, consilier local PD-L, susţine că poziţia democrat-liberalilor este foarte tranşantă, portocalii fiind şi ei împotriva majorării taxelor locale. Şi consilierii municipali liberali au fost, la ultimele decizii luate în plen, împotriva majorării impozitelor locale, aceasta fiind, probabil, şi poziţia pe care o vor adopta la şedinţa CLT din această lună. „Personal, cred că dublarea impozitului aplicat clădirilor persoanelor juridice este mult prea mult. Mai ales în această perioadă, în care ar lovi foarte puternic în mediul economic”.

 

Comentarii

comentarii