Acasă Actualitate Primăriile şi comisiile de fond funciar, în topul pârâtelor la Avocatul Poporului...

Primăriile şi comisiile de fond funciar, în topul pârâtelor la Avocatul Poporului Timişoara

558
DISTRIBUIȚI

Roxana Marcu“În ceea ce priveşte activitatea Biroului Teritorial Timişoara al Instituţiei Avocatul Poporului, în 2009, cele mai multe cazuri s-au referit la încălcări ale dreptului de proprietate privată, ale dreptului de petiţionare, ale dreptului la un nivel de trai decent, dreptul la muncă şi protecţia socială a muncii si dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică”, a precizat Roxana Marcu (foto), expert coordonator al Biroului Teritorial Timişoara al Instituţiei Avocatul Poporului.

Aici s-au plâns şi cetăţeni din SUA

În 2009 s-au prezentat în audienţă la sediul Biroului Teritorial Timişoara peste 800 de persoane. Cu ocazia acestor audienţe au fost înregistrate petiţii prin care au fost sesizate încălcări ale drepturilor persoanelor fizice de către autorităţi ale administraţiei publice şi regii autonome sau dacă problemele sesizate nu au fost de competenţa instituţiei, petenţii au primit îndrumări necesare rezolvării problemelor ridicate. Întrucât nu au mai fost susţinute audienţe în teritoriu, respectiv în Reşiţa şi Arad, un numar foarte mic de persoane din judeţele Caraş-Severin şi Arad, aflate în raza de competenţă a Biroului Teritorial Timişoara, s-au adresat direct la sediul din Timişoara (40 de persoane). De menţionat sunt şi petiţiile venite din partea unor cetăţeni din Germania, Moldova, Ungaria şi S.U.A., care au reclamat încălcări ale drepturilor lor de către autorităţile administraţiei publice din România. Separat de audienţe, la dispeceratul Biroului Teritorial Timişoara, persoanele fizice s-au adresat şi telefonic, la numărul 0256/220321, în special cei aflaţi la mari distanţe sau netransportabili. Au fost recepţionate 337 de apeluri telefonice. “Multe persoane au ales, de asemenea, să ne contacteze în scris sau pe adresa de mail a biroului avptimis@avp.ro”,  a precizat Roxana Marcu.

Valabil şi pentru cetăţenii din judeţele Arad şi Caraş-Severin

Astfel s-au înregistrat 231 de petiţii, din care 132 formulate de bărbaţi şi 99 formulate de către femei. Avocatul Poporului susţine că din totalul petiţiilor primite, 134 de petiţii au fost reţinute spre soluţionare, ceea ce denotă o mai bună asimilare a acestei instituţii în rândul cetăţenilor, a atribuţiilor şi competenţelor Avocatului Poporului în sfera relaţiilor cetăţean – instituţii publice. Cu toate acestea, imposibilitatea Instituţiei Avocatul Poporului de a interveni în activitatea judecătorească şi de a asista cetăţeanul în litigiile aflate pe rolul instanţelor a nemulţumit unele persoane care s-au adresat biroului din Timişoara. Trebuie subliniat faptul că Avocatul Poporului este o instituţie a medierii, a dialogului şi nu o instituţie care să aibă putere de coerciţie asupra instituţiilor publice. De asemenea, din totalul dosarelor au fost soluţionate favorabil 62 de dosare, 38 au primit răspuns negativ, 34 de dosare sunt în curs de soluţionare, iar în 11 cazuri a fost  declinată competenţa către instituţia centrală a Avocatului Poporului, pentru ridicarea de excepţii de neconstituţionalitate a unor legi sau ordonanţe ale guvernului.
În topul instituţiilor reclamate s-au situat primăriile şi comisiile de fond funciar din cadrul primăriilor, cu sesizări legate de încălcarea dreptului la proprietate privată şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.
Persoanele din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin se pot adresa la sediul din Timişoara, a Avocatului Poporului, Bdul. Revoluţiei din 1989, nr. 17, la telefon/fax 0256/220321 sau pe adresa de e-mail avptimis@avp.ro
 

Comentarii

comentarii