Acasă Cultura Primul festival de dans contemporan la Timişoara

Primul festival de dans contemporan la Timişoara

445
DISTRIBUIȚI

Primul festival de dans contemportant la Timisoara 2Asociaţia Timişoara – Capitală Culturală Europeană şi Centrul Cultural German Timişoara, cu susţinerea Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local al Municipiului Timişoara, organizează evenimentul „conTEMPO”, primul festival de dans contemporan de la Timişoara.

În perioada 10-15 iunie 2013, publicul timişorean poate participa la spectacole, filme, o expoziţie de fotografie şi un atelier de dans, toate centrându-se în jurul diverselor moduri de a percepe timpul prin mişcare şi a mişcării în timp.

Răzvan Mazilu deschide Festivalul de dans contemporan

Săptămâna de dans contemporan începe cu unul dintre cele mai recente spectacole ale Teatrului Odeon din Bucureşti. „Şaraiman” este un spectacol de dans contemporan şi stand-up comedy, marca Răzvan Mazilu. Spectacolul este conceput şi dansat de Răzvan Mazilu, ca actor de stand-up-comedy fiind invitat Dan Badea, totul pe fundalul muzicii lăutăreşti a Romicăi Puceanu. „Şaraiman”, producţie a Teatrului Odeon şi a Fundaţiei perfoRM, va fi prezentat în data de 10 iunie, la ora 19.00, în sala multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş.

Dansul în fotografie

Marţi, 11 iunie, de la ora 19.00, la Muzeul Banatului, în mansarda Bastionului Theresia, va fi vernisată expoziția de fotografie a Arhivei de dans din Köln şi a Goethe-Institut „Timp oprit. Imagini ale dansului”. Expoziţia prezintă o selecţie de lucrări a unor fotografi de dans şi artişti plastici din Germania şi privirea lor asupra dansului şi a mişcării. În centrul expoziţiei stă prezentarea diferitelor poziţii estetice – deseori contrastante – oferind astfel privitorului o imagine comparativă asupra fotografiei de dans germane. Expoziţia va fi deschisă de artistul Camil Mihăescu. În deschidere va dansa Ioana Ispas, care va susţine a doua zi, în 12 iunie, de la ora 9.00, la Casa Studenţilor, un atelier de dans. Expoziţia de fotografie de dans „Timp oprit. Imagini ale dansului” va putea fi vizitată în mansarda bastionului până la data de 12 iulie.

Proiecţia unui film nominalizat la Oscar

Zilele de miercuri şi joi sunt dedicate filmului de dans. În cele două seri, în Piaţa Unirii, vor fi prezentate pe rând filmele „Blush”, al regizorului belgian Wim Vandekeybus, şi „PINA” (nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film documentar), al lui Wim Wenders, ambele cu începere de la ora 22.00. Festivalul se încheie în seara de sâmbătă, 15 iunie, cu instalaţia de dans timeGaps a trupei de dans IPtanz din Köln. Prima din seria tanzSTOPP, instalaţia timeGaps abordează ideea de aşteptare. Când, unde, de ce şi cum aşteptăm noi în viaţa noastră de zi cu zi? Cum depăşim sau umplem acest timp al aşteptării? Trupa de dans IPtanz, sub coordonarea coregrafei Ilona Paszthy, va realiza în 14 şi 15 iunie, la Timişoara, câteva „atacuri de dans” în spaţiul public. Scenele vor avea loc în jurul oamenilor care aşteaptă. Materialul video realizat în timpul acestor intervenţii de dans vor însoţi performance-ul live, ce va avea loc în data de 15 iunie, la ora 19.00, în sala festivă a casei Adam Müller Guttenbrunn, unde momentele, imaginile şi poveştile se vor contopi. Vizitatorii scenelor din spaţiul public vor putea să se regăsească parte dintr-un vis sau poate chiar un coşmar. Spectacolul se va desfăşura în limba engleză. Parteneri ai Festivalului de dans contemporan conTEMPO sunt Institutul Francez Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, Muzeul Banatului, Teatrul Naţional Timişoara, Casa Studenţilor, Forumul Democrat al Germanilor din Banat. Susţinători sunt Ministerul German de Externe, Goethe-Institut, Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local al Municipiului Timişoara.

 

Comentarii

comentarii