Acasă Actualitate Primul mall din Timişoara, inaugurat în 1973. Bega avea lifturi și scări...

Primul mall din Timişoara, inaugurat în 1973. Bega avea lifturi și scări rulante și găseai de toate

DISTRIBUIȚI

 Mall-ul face parte astăzi şi din viaţa românilor. A devenit un spaţiu complex, unde se poate mânca, se pot face cumpărături de orice fel, se practică sport, activităţi de relaxare, artistice sau de socializare. Este practic un mic orăşel. Primul mall în concepţia de azi a apărut la Timişoara în 2005. Este vorba de Iulius Mall. Al doilea, Shopping City, a fost inaugurat în 2016. 

Timişorenii îşi aduc aminte, însă, că în oraș a existat încă din timpul comunismului un fel de mall, care atunci se numea de fapt magazin universal.

Magazinul Bega Magazinul Bega a fost inaugurat în 1973. 

Clădirea a fost realizată după un proiectul celor de la Iprotim, avându-l ca şef pe arhitectul Vasile Oprişan.

Pe locul în care s-a ridicat magazinul se afla, cândva, o clădire în care funcţiona Casa Pompierilor. Iar zona purta numele de Piața Balaș.  

La Bega puteai putea găsi cam toată gama de produse. De la îmbrăcăminte, încălţăminte, marochinărie, electronice, obiecte de uz casnic, jucării sau articole sportive, bijuterii sau cosmetice. Cam tot ce găseşti acum şi într-un mall. 

Magazinului universal Bega era o construcție modernă pentru epoca socialistă. Regimul de înaltime era de e P+4, înaltimea maxima fiind atinsă de casele de lifturi, 27 metri.

Avea lifturi, dar şi scări rulante, ceea ce pentru acele vremuri era ceva ieşit din comun.

Conceptul „Rooftop” sau terasa pe acoperiş a pătruns în ultimii ani şi în România. Prima terasă la înălţime din Timişoara a fost amenajată la sfârşitul anilor ’70, pe acoperişul magazinului universal Bega. 

A funcţionat până la finele anilor ’90. A fost o cofetărie celebră în Timişoara socialistă.

După revoluție, ca urmare a privatizării societăţii – în 1997, centrul comercial Bega a fost achiziţionat de fraţii Marius şi Emil Cristescu, care  l-au transformat în Bega Shopping Center. 

În 1999, mini-mall-ul a primit premiul “Steaua de Aur” oferit de Business Initiative Direction (BID) din Spania.   

Aspectul clădirii a fost schimbat complet. Construcţia este formată din mai multe corpuri de clădire: unul principal şi două aripi secundare. 

Corpul principal, unde funcţioneză centrul comercial, este structurat pe subsol (unde se află Carrefour Market), parter şi patru etaje (la etajul trei se află food court-ul) având o suprafaţă comercială totală de 8.600 metri pătraţi.

În anul 2005 s-a finalizat şi dat în folosință un nou corp al Bega Shopping Center, care are o formă arhitectonică deosebită. Astfel a crescut și suprafaţa comercială, ajungând la 12.000 metrii pătraţi: scări rulante cu dublu sens, lifturi de mare capacitate pentru marfă şi persoane, instalaţie de sonorizare, sistem TV, sistem de securitate împotriva efracţiei, sistem de semnalizare incendiu etc.

Comentarii

comentarii