Acasă Actualitate Primul ministru Mihai Tudose la Timișoara: „Cei de la Enel sunt îngrozitori”

Primul ministru Mihai Tudose la Timișoara: „Cei de la Enel sunt îngrozitori”

2327
DISTRIBUIȚI

Premierul Mihai Tudose a ajuns luni după-amiază la Timișoara, unde a participat la comitetul pentru situații de urgență, care a avut loc la ISU Banat. A declarat că a fost o mobilizare exemplară, cu excepția celor de la Enel.

„Prima concluzie, mobilizare exemplară la nivelul structurilor ministerului de interne, apărării naționale, ale sistemului de sănătate din județul timiș. Din păcate, au fost înregistrate șase decese. Sunt mulțumit de toată lumea, cu o excepție: cei de la Enel, sunt îngrozitori, nu se poate așa ceva. și astăzi încercau să ne explice că ei fac tot ce pot, dar mai durează câteva zile, nu se poate așa ceva.

Azi-dimineață am avut o întâlnire la guvern cu toți operatorii de telefonie mobilă, cu alcom, am găsit o soluție și se lucrează deja la implementarea ei. Cu avertizările care vin de la diverse structuri, de la meteo, poate să fie avertizare de la incendii. Cât de repede posibil va funcționa, într-o lună, două va fi funcțională.

La ce s-a întîmplat ieri, alerta a venit cu jumătate de oră înainte, nu e un taifun să-l urmărești cu o săptămână înainte. Acesta este un sistem care, am zis noi, să vină în completarea celorlalte mijloace de informare în masă, în timp real.

Cred că toată lumea s-a mobilizat exemplar. Se fac proiectele de hotărâre pentru acordarea despăgubirilor în caz de calamitate, și chiar dacă nu vor fi toate gata mâine, vor intra în tranșa a doua peste o săptămână, peste două. Dar până mâine va trebui ca tot ce în seamnă școală, grădiniță, spital, instituții publice să se pregătească proiectele de hotărâre.

Trebuie să găsim un sistem care să poată să alerteze pe toată lumea”, a spus Tudose, la Timițoara.

Probleme mari sunt cu realimentarea cu energie a localităților.

„Putem să facem tot ce putem ca oamenii să fie informați. problemele mari sunt cu repunerea sub tensiune a localităților. Am văzut la enel că avea un  table care spunea că sunt 28 de localități afectate. Nu știu ce înțeleg ei prin localități, că eu înțeleg fiecare sat, sunt 154 de sate în timiș care astăzi nu sunt alimentate, ceea ce este înfiorător. Nu e curent la școală, nu ne curent la spital, la dispensare, în multe dintre localități lipsa energiei electrice atrage și lipsa de alimentare cu apă, potabilă, că nu merg pompele.

Sunt școli care nu au pătimit din cauza vântului fizic, dar nu au curent și nu pot fi reluate cursurile”, a spus Mihai Tudose la Timișoara.

 

 

Comentarii

comentarii