Acasă Eveniment Primul zimbru născut în libertate, în Caraș-Severin, după 150 de ani

Primul zimbru născut în libertate, în Caraș-Severin, după 150 de ani

DISTRIBUIȚI

zimbru 1După aproximativ o lună de la repopularea cu zimbri a pădurilor comunei Armeniş, din Caraș-Severin, numărul acestor superbe animale a crescut. A crescut, din fericire, pe cale naturală, zimbrii în libertate fiind acum 18.

Aceasta i se datorează femelei de zimbru, Romaniţa, care a fătat un viţel sănătos, adoptat de restul turmei. El cântăreşte aproape 50 de kilograme. În zilele următoare va primi un nume şi va fi supravegheat cu atenţie, ca nu cumva să fie atacat de vreun mascul adult. Romaniţa, care în aceste zile este o vedetă în rezervaţie, a fost adusă de la Haţeg împreună cu alte 16 exemplare crescute în captivitate. La Armeniş, animalele au găsit condiţii optime pentru convieţuire într-un mediu natural nou, graţie şi angajaţilor care asigură asistenţă sanitar-veterinară, dar şi suplimente de hrană.
Rezervaţia de zimbri de la Armeniş a fost înfiinţată în urma unui protocol încheiat între consiliul local şi WWF – România. Prin acest protocol, Primăria şi Consiliul Local Armeniş au pus la dispoziţia WWF-România, la iniţiativa Rewilding Europe, o suprafaţă de aproape 70 de hectare de păşune şi pădure comunală. Suprafaţa este necesară reintroducerii zimbrului în aceste locuri şi, posibil, repopulării ţinutului cu cerb. Potrivit înţelegerii, administraţia locală devine proprietara acestor exemplare de animale, care însă vor viețui în libertate. În acelaşi timp, ea se angajează să permită amenajarea parcurilor de aclimatizare şi a infrastructurii necesare implementării activităţilor de reintroducere şi de repopulare cu zimbri şi cerbi a celor 70 de hectare de teren. Totodată, va sprijini angajarea de personal, din cadrul comunităţii locale, care să asigure paza, îngrijirea şi hrănirea animalelor. La rândul său, WWF-România, ca organizaţie neguvernamentală, protagonista iniţiativei Rewilding Europe în România, a conceput şi asigurat bugetul pentru transportul animalelor, dar şi pe cele necesare construirii parcurile de aclimatizare, a infrastructurii strict necesară acţiunii, asigurării hranei suplimentare, a pazei şi a asistenţei sanitar-veterinară.
În zona Armenişului, se spune, citând unele documente istorice, că  zimbrii au trăit în sălbăticie în urmă cu 150 de ani, apoi au dispărut din motive necunoscute, nu doar din zona Banatului, ci şi din ţară.

Comentarii

comentarii