Acasă Actualitate Prin artă, elevii din Timișoara luptă împotriva drogurilor

Prin artă, elevii din Timișoara luptă împotriva drogurilor

197
DISTRIBUIȚI

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Energetic ’’Regele Ferdinand I’’ din Timisoara și Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Timiș, au desfășurat la sediul unității de învățământ ultima etapă din cadrul proiectului ,, Prin artă luptăm împotriva drogurilor’’, în cursul zilei de 4 octombrie.

Această etapă a constat în premierea tuturor elevilor participanți la activitățile din cadrul proiectului și s-a desfășurat în curtea liceului, unde lucrările realizate de elevi au fost expuse.

Echipa de proiect a identificat ca problemă majoră la nivelul comunității școlare dorința tinerilor de a căuta diferite soluții care să le distragă atenția de la viața de zi cu zi, printre acestea numărându-se consumul de droguri.

Substanțele ce creează dependență sunt văzute drept un refugiu de tânăra generație, aceasta necunoscând efectele negative pe care drogurile le au. Prin acest proiect s-a dorit rezolvarea acestei probleme la nivelul grupului țintă prin sesiunile de informare organizate.

O altă problemă cu care se confruntă elevii constă în faptul că în viața acestora intervine monotonia și plictiseala. Când starea de plictis se instalează, aceștia caută cu orice preț diferite metode de a încerca ceva nou.

Ca răspuns la această problemă, prin acest proiect s-a dorit familiarizarea elevilor cu diferite activități la care pot lua parte, ca alternative și promotori a unei vieți trăite într-un mod pozitiv.

Scopul proiectului a constat atât în crearea unui cadru propice dezvoltării și organizării unor activități informative, cât și în oferirea unor alternative sănătoase de petrecere a timpului liber pentru elevi (ateliere de pictură desfășurate săptămânal în cadrul școlii).

Proiectul a fost  compus din trei etape, primele două  desfășurându-se simultan. Prima etapă a constituit-o aplicarea unor chestionare pentru a afla nivelul de informare în legătură cu efectele consumului de droguri și modul în care elevii își petrec timpul liber, având loc informarea și constientizarea acestora cu privire la consumul de astfel de substanțe și a efectelor negative ce pot să apară, oferindu-le ca alternativă de petrecere a timpului liber, participarea la atelierele de pictură.

A doua etapă a constat în desfășurarea unor ateliere artistice la care să participe,  grupați pe clase, toti elevii liceului. Aceste ateliere s-au desfăsurat sub îndrumarea pictorului Florin Adrian Pop si a invitaților acestuia, în cadrul atelierelor, elevii realizând postere cu mesaj preventiv împotriva consumului de droguri.

A treia etapă a constat în premierea lucrărilor artistice realizate în cadrul atelierelor de pictură și expunerea acestora, din juriu făcând parte reprezentanți ai partenerilor și elevi.

Acest proiect s-a vrut a fi un proiect-pilot, pe care, în viitor polițiștii din cadrul Biroului de Analiza și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, își doresc să-l implementeze și în alte unități de învățământ din județul Timiș.

 

 

Comentarii

comentarii