Acasă Actualitate Prin închiderea spitalelor, Ministerul Sănătăţii a încălcat dreptul la sănătate al cetăţeanului

Prin închiderea spitalelor, Ministerul Sănătăţii a încălcat dreptul la sănătate al cetăţeanului

DISTRIBUIȚI

Reorganizarea spitalelor din Timiş, Timişoara şi din întreaga ţară, prin închidere şi reprofilare, a provocat mari nemulţumiri în rândul pacienţilor şi a cetăţenilor în general.

Din păcate, şi spitalele din Buziaş şi Ciacova vor fi reprofilate, lucru care a determinat demonstraţii din partea PNL. Prin urmare, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Colegiul Medicilor din România – preşedinte prof. univ. dr. Vasile Astărăstoaie – solicită reanalizarea de urgenţă a măsurilor luate în privinţa desfiinţării unor unităţi sanitare, clarificări şi luarea de măsuri urgente în folosul pacienţilor.

 

Cele două organizaţii susţin că nu s-au facut publice din timp şi nu au fost analizate la faţa locului măsurile luate în cazul fiecărui spital în parte. Simplul criteriu de eficienţă financiară sau de încadrare de personal poate să constituie o premisă şi nu un factor care să determine închiderea unui spital. Autorităţile trebuiau să analizeze nevoia de servicii de sănătate a populaţiei şi accesibilitatea la servicii medicale. A fost încălcat un drept fundamental al omului, stipulat şi în Constituţia Romîniei, dreptul la sănătate. Desfiinţarea unui spital nu se poate realiza decât dacă un alt tip de unitate medicală preia o serie de servicii medicale (de exemplu un ambulator de specialitate sau un centru multifunţional). Transformarea în cămine de bătrâni nu acoperă nevoia de servicii medicale. Nu trebuie să uităm că un procent de 46% din populaţie trăieşte în mediul rural si in care lucreaza doar 11% din medicii din Romania constituind o discriminare majoră.

“Implementarea măsurii s-a făcut voluntarist fără o perioadă de tranziţie, dacă ne raportăm la actele normative adoptate (Hotărâre de Guvern aprobată în data de 31.03.2011). Mai mult, în momentul în care s-a închis un spital, personalul medical din acel spital nu avea un contract de muncă încheiat cu o altă unitate sanitară, în aşa fel încât să nu existe sincope în activitatea lor”, susţin cele două organizaţii.

Comentarii

comentarii