Acasă Actualitate Prin programului multidisciplinar Bright Cityscapes, UPT revoluționează artistic Timișoara

Prin programului multidisciplinar Bright Cityscapes, UPT revoluționează artistic Timișoara

DISTRIBUIȚI

Universitatea Politehnica Timișoara și FABER au organizat, luni 6 martie, de la ora 18.00, evenimentul de prezentare a programului multidisciplinar Bright Cityscapes, parte din proiectul cultural TM2023.

Pornind de la o cercetare conturată în jurul ecosistemelor productiv și academic ale Timișoarei, programul reunește gânditori internaționali, mediul academic, designeri, sociologi, rețele creative, instituții și companii. Astfel, a fost prezentată în cadrul evenimentului o perspectivă nouă, artistică și situată, asupra orașului în care trăim și profesăm.

Bright Cityscapes este un program multidisciplinar, care face parte din amplul proiect cultural al Timișoara 2023, Capitală Culturală Europeană. Bright Cityscapes a fost inițiat cu scopul de a crea un laborator de design pentru orașul Timișoara – unul interesat să observe, să răspundă și să acționeze la urgențele contemporane prin discipline precum cea de design, arhitectură sau de cultură digitală. Programul își deschide larg porțile cu o compoziție de produse selectate, procese, piese mecanice și componente care fac parte din ecosistemul industrial al Timișoarei. Întrucât conceptul de oglindire în știința socială este un comportament inconștient de imitare de la o ființă la alta, expoziția își propune să creeze o tablă de reflecție, un inventar și o interconexiune tangibilă de abilități, locuri, tehnologii și produse. În ansamblu, spațiul se va reflecta asupra stării de design a orașului și a rolului său de disciplină invizibilă sau vizibilă fundamentală pentru economia locală conectată la cererile și ofertele.

Cu acest prilej a fost organizat și turul expoziției „Mirroring the Ecosystem” împreună cu Martina Muzi, curatoarea programului Bright Cityscapes.

Amintim că lansarea expoziției Mirroring the Ecosystem a avut loc încă din februarie la sediul FABER și ulterior în spațiile UPT, din cadrul proiectului Bright CityScapes, eveniment înscris în programul deschiderii oficiale Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și derulat în comun de cele două instituții.

Expoziția previzualizează o cercetare continuă și multifocală asupra economiei Timișoarei. Deoarece conceptul de „oglindire” în științele sociale reprezintă un comportament inconștient prin care o ființă imită o alta, expoziția oferă un tablou de reflecție, un inventar și o interconectare tangibilă a competențelor, datelor, locurilor, tehnologiilor și produselor. În ansamblu, spațiul reflectă asupra stării actuale a designului în oraș și a rolului său ca disciplină invizibilă sau vizibilă, fundamentală pentru economia locală și legătura cu aprovizionarea sau cererea globală.

Conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan a arătat deschiderea pe care UPT o acordă evenimentelor culturale, în special în acest an, al Capitalei Culturale Europene, care, printr-o coincidență fericită, concide și cu aniversarea a 100 de ani de campus universitar în Timișoara, mai precis de la inaugurarea, în prezența Regelui Ferdinand, a Facultății de Mecanică, prima clădire proprie a Politehnicii timișorene.

Acum, după un secol în care campusul universitar a crescut și a contribuit în mod decisiv la dezvoltarea modernă a orașului și a zonei, Universitatea Politehnica Timișoara a lansat conceptul de Campus Creativ UPT, prin care întreaga comunitate academică, profesori, studenți, dar și partenerii din mediul economic, sunt încurajați să inoveze, contribuind astfel la crearea lumii de mâine, expoziția Bright City Scapes fiind, din acest punct de vedere, o reflectare a noii viziuni și a strategiei UPT.

Curatorul expoziției, Martina Muzi, a prezentat în cadrul unui tur scopul expoziției, modul de realizare a acesteia, dar și imensa muncă de cercetare care a fost depusă pentru documentarea proiectului.

Bright Cityscapes este un program multidisciplinar al cărui scop este de a crea un laborator de design pentru oraș – unul interesat să observe, să răspundă și să acționeze asupra urgențelor contemporane prin intermediul disciplinei de design, arhitectură și cultură digitală.

Pornind de la o cercetare conturată în jurul ecosistemul productiv și academic al Timișoarei, programul reunește gânditori internaționali, designeri, sociologi, rețele creative, mediul academic, instituții și companii.

Spațiul expozițional aduce împreună cercetări bazate pe date, colecții de obiecte, componente, materii prime și documentație fotografică. Obiecte banale, cu funcții, forme și substanțe diferite, sunt împrumutate de la companii, din liniile lor de producție. Componentele sunt extrase de pe liniile de asamblare și prezentate într-o stare temporară, înainte de a fi ascunse în interiorul unor obiecte tehnologice complexe, sau transformate în altceva.

Mirroring The Ecosystem este începutul unei investigații care pornește din Timișoara, iar apoi construiește noi traiectorii cu scopul de a dezvălui narațiuni contemporane prin și despre design. Fiind prima componentă a programului Bright Cityscapes, aceasta face parte dintr-o serie de activități care includ o serie de conferințe, expoziții și un program academic, al căror scop este de a facilita colaborările, de a iniția inițiative ludice și de a infuza sectoarele creative, educaționale și productive ale Timișoarei cu noi energii. Detalii la  http://brightcityscapes.eu)

Comentarii

comentarii