Acasă Actualitate Principele Radu al României cere apărarea libertăţilor individuale în Republica Moldova

Principele Radu al României cere apărarea libertăţilor individuale în Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

Principele RaduLegătura dintre noi şi cei de dincolo de Prut nu este doar una istorică sau de limbă. Ceea ce ne uneşte, de-a lungul sutelor de ani, este mult mai mult, este un amestec de esenţe uşor de simţit sau gândit, dar greu de definit.
Jumătate din familia mea vine din Basarabia. Bunicul meu, medicul militar Dan Duda, născut în anul 1894 lângă Chişinău, împreună cu surorile şi fratele lui, Victoria, Ecaterina şi Ioan, au fost simpli, dar buni români.
Astăzi România este o ţară membră a Uniunii Europene, iar Republica Moldova, stat suveran pe harta Europei, se învecinează cu Uniunea însăşi. Apropierea Republicii Moldova de construcţia europeană nu o face România, ci geografia.
O ţară care aspiră la statutul de membru al Uniunii Europene nu poate acţiona cu violenţă împotriva propriilor cetăţeni. Cetăţenii, la rândul lor, au dreptul de a se exprima democratic, prin vot. Actele lor de violenţă pot stimula represalii nedorite.
Două capitale de state europene nu pot avea decât relaţii normale, circumscrise principiilor politice ale continentului. De aceea, derapajele politice şi abaterea de la democraţie nu pot fi trecute cu vederea.
România nu poate accepta provocări, mai ales atunci când la graniţele ei se petrec fapte pe care societatea româneasca le dezaprobă.
Ca de obicei, reacţia timidă a comunităţii internaţionale încurajează brutalitatea şi agresivitatea. Nu este prima oara când, aici, în România, ne simţim neînţeleşi sau ignoraţi. Solidaritatea întru principiile democraţiei şi libertăţii trebuie să funcţioneze pe fiecare centimetru pătrat al hărţii Uniunii Europene.
Ca român care are rădăcini în acea parte de pământ european, sunt solidar cu cetăţenii Republicii Moldova de astăzi. Respectând suveranitatea tânărului stat independent, nu pot renunţa la a respecta dreptul la democraţie şi libertate al cetăţenilor moldoveni.
Problema reală pe care o are comunitatea internaţională, astăzi, nu este suveranitatea Republicii Moldova, ci libertăţile individuale ale milioanelor de cetăţeni ai acestei ţări, care se considera europeni. Comunitatea europeană a naţiunilor are datoria să vorbească în apărarea acestor libertăţi. Naţiunile care compun Uniunea Europeană nu trebuie să fie niciodată reduse la tăcere de argumente irelevante şi presupus „istorice” din partea unor politicieni care nu respectă nici istoria, nici aspiraţiile propriilor lor cetăţeni.

Principele Radu al României

12 aprilie 2009, Palatul Elisabeta

Comentarii

comentarii