Acasă Politica PRO România, împotriva desființării regionalelor de finanțe publice

PRO România, împotriva desființării regionalelor de finanțe publice

1414
DISTRIBUIȚI

În cadrul unei conferințe de presă, în data de 28 februarie 2019, deputatul PRO România, Adrian Pau, a prezentat poziția partidului față de noile măsuri privitoare la finanțele publice luate de PSD. Partidul său susține că regionalizarea este modalitatea prin care economia țării are cel mai mult de câștigat. Având în vedere că propunerile PSD pe această temă sunt, în unele cazuri, contradictorii, Pau îi acuză pe aceștia de lipsa unui plan concret. Deputatul consideră că trecerea responsabilității finanțelor publice de la nivel regional la nivel județean ar fi un atac la siguranța economiei, care ar duce la blocarea mediului de afaceri și ar presupune costuri prea mari.

Pau dă exemplul regionalei din Timiș care înglobează județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Filiala a adunat 40% din venituri doar din județul Timiș, iar din totalul celor 128.000 de persoane juridice care aparțin regionalei, peste 50.000 sunt de aici, cu toate că personalul este mai redus decât în Arad. Din 2013, de la stabilirea actualei forme de organizare, numărul angajaților din aceste județe a scăzut de la peste 5000 la aproximativ 2500. Acest fapt îl îngrijorează pe deputat, considerând că, în această situație, cu greu se va atinge numărul de angajați necesari pentru funcționarea optimă a instituției.

Deputatul spune că PRO România, împreună cu PNL și USR, va încerca să blocheze inițiativa, atacând-o la Curtea Constituțională. Pau acuză lipsa votul în unanimitate la comitetul liderilor grupărilor politice din Parlament, deși acesta era necesar pentru punerea pe ordinea de zi a proiectului, și lipsa unei motivații din partea Ministerului de Finanțe și a Guvernului. Acesta spune că faptul că UDMR a lansat proiectul nu este greu de înțeles, dar consideră că acesta putea fi restrâns doar la județele Harghita și Covasna, unde există motive pentru a fi luat în calcul.

În aceeași conferință de presă, coordonatorul județean al Pro România, Nicolae Birău, a prezentat faptul că partidului i s-au alăturat încă 80 de noi membri. Despre aceștia, primarul Variașului, a spus că cei mai mulți nu au făcut parte din alt partid, deși unii au ocupat funcții administrative. Birău consideră că perspectiva abordată de PRO România și încredea în Victor Ponta i-a atras spre partidul său. Adrian Pau spune că alegerile din PSD Timiș vor influența și strategiile județene ale PRO România, care poate atrage din politicienii social-democraților sau poate realiza un program de stânga comun cu PSD, în funcție de rezultat.  

Comentarii

comentarii