Acasă Politica PRO România vrea să adune 10% din totalul voturilor la alegerile europarlamentare

PRO România vrea să adune 10% din totalul voturilor la alegerile europarlamentare

DISTRIBUIȚI

Adrian Țuțuianu, senator de Dâmbovița, și Ion Mocioalcă, deputat de Caraș-Severin, au venit la Timișoara pentru discuții cu colegii din PRO România Timiș. În conferința de presă din data de 20 februarie 2019 aceștia au discutat mai multe probleme pe care le cosideră importante, atât la nivel local, dar și național. Principalele subiecte au fost pregătirea PRO România pentru alegerile europarlamentare, bugetul de stat și OUG 114.

În ceea ce privește bugetul de stat, în aceeași notă cu politicienii altor partide, Adrian Țuțuianu a scos în evidență diferența dintre creșterea economică anticipată de PSD, și datele oferite de Institutul Național de Statistică. Deși social-democrații așteaptă o creștere de 5,5%, INS se așteaptă la un procentaj mult mai mic, având în vedere că țări precum Germania sau Italia estimează o creștere de sub 1%, în cel mai bun caz. Având în vedere că 80% din schimburile economice ale României sunt state membre ale Uniunii Europene, este puțin probabil ca tendințele economice să fie atât de diferite. Țuțuianu anticipează că, pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor din buget, guvernul va trebui să împrumute aproximativ 8 miliarde de euro anul acesta. Senatorul spune că amendamentul celor din PNL, de a mări alocațiile copiilor, va îngreuna și mai mult situația.

Politicianul critică, de asemenea, modul în care au fost alocați banii pentru sănătate, servicii de securitate și unitățile administrativ teritoriale (UAT). Banii alocați pentru cercetările legate de vitamina D i se par nejustificați, în timp ce serviciilor de informații și securitate doar rectificarea bugetară le poate finanța îndeajuns acțiunile. Cheltuielile acestora sunt mai mari anul acesta, România fiind gazda Consiliului European. Senatorul acuză, astfel, „lupta cu statul paralel” a lui Liviu Dragnea. În ceea ce privește primăriile, Țuțuianu spune că, deși veniturile acestora cresc, la fel se întâmplă și cu cheltuielile. Astfel, unele UAT-uri, cu venituri mai mari, își vor permită să le susțină, dar altele nu, fiind probabilă o imposibilitate de plată a ajutoarelor sociale.

În ceea ce OUG 114, Țuțuianu a abordat perspective despre care s-a vorbit, în opinia lui, prea puțin. Deși majoritatea politicienilor din opoziție critică poziția luată de PSD în ceea ce privește băncile, senatorul nu consideră nici faptul că acestea au mărit, din 2014 până acum, dobândă pentru împrumuturile guvernamentale de la 2% până la 5%, în unele cazuri. Totuși, politicianul critică și modul în care PSD vrea să aloce bani prin Fondul de Dezvoltare și Investiții către Comisia Națională de Strategie și Prognoza (CNSP), care ar trebui, mai apoi, să îi investească. CNSP este o instituție care, legal, nu are această competență.

Discutând și acțiunile propriului partid, Ion Mocioalcă și membri din PRO România Timiș, Adrian Pau și Nicolae Birău, au declarat că, având în vedere noile statistici, așteptările au crescut. Astfel, PRO România vrea să adune 10% din totalul voturilor la alegerile europarlamentare și să trimită trei oameni în Parlamentul European. Mocialcă spune că programul ambițios arătat de PRO România va face ca și oameni politici valoroși din PSD să se alăture partidului, care până acum îi are ca oameni de bază de Victor Ponta și Corina Crețu. Aceștia sunt și primii doi candidați de pe lista PRO România pentru alegerile din acest an. Pau vede cu ochi buni problemele din PSD Timiș, care nu intenționează să își aleagă un nou șef. Acest lucru oferă, în opinia deputatului, o ocazie pentru PRO România de a atrage din electoratul social democrat în alegerile din 2020.

Comentarii

comentarii