Acasă Actualitate Proaspăt promovată de primarul Robu, Daniele Știr promovează turismul, ignorând istoria

Proaspăt promovată de primarul Robu, Daniele Știr promovează turismul, ignorând istoria

DISTRIBUIȚI

Daniela Știr, ”jurnalista” primarului Nicolae Robu, a reușit deja să producă rumoare, cu prima inițiativă pe care a luat-o de când a fost însărcinată cu coordonarea relației dintre Primăria Timișoara si operatorii de turism. Știr, care coordonează acum activitatea Info Centrului Turistic al primăriei, a amenajat la Târgul de Paște din Piața Victoriei o căsuță pentru promovarea turismului. Nu vorbim de faptul că e cam redundată această căsuță, amplasată peste drum de catedrală, când în cealaltă parte a pieței se află info centrul turistic. Dar, cum căsuța era cam anostă, și îi lipsea un pic de ”feminitate”, Daniela s-a gândit că ar fi frumos să picteze pe unul dintre pereți o listă cu ”Momente importante în istoria Timișoarei”. Că fluturii și panseluțele nu se potriveau. Doar că a cam încurcat puțin lucrurile.

Printre premierele cu care se mândrește Timișoara se numără prima fabrică de bere – 1718, primul canal navigabil – 1728, primul spital orășenesc – 1745, editarea primului ziar german din sud-estul Europei: „Temeswarer Nachrichten” – 1771, prima stradă asfaltată – 1895, primul tramvai electric – 1899. Toate aceste premiere se referă la actualul teritoriu al României, țară din care Timișoara face parte abia din 3 august 1919 (de aici și sărbătorirea Zilei Timișoarei). Dar ”specialista” în turism se referă la toate aceste premiere ca fiind… ”din România”. O simplă verificare a datelor publicate chiar pe siteul instituției pe care, cu voia primarului Robu, o conduce, Info Centrul Turistic Timișoara, o putea elucida pe Daniela Știr.

Update: Greșelile au fost corectate și un nou banner a fost amplasat pe căsuța ”turistică”.

O reacție ”oficială” a venit din partea consilierului primarului, Cătălin Iapă, pentru care diferența istorică ”nu e semnificativă”.

“E vorba de acelasi oras, Timisoara, ca cel de azi, cu toti locuitorii si cu toti conducatorii ce i-a avut pe parcursul timpului, indiferent de nationalitate, care intotdeauna au trait in armonie, la fel ca si astazi. Nu e vorba in nici un caz de nationalism extremist in cazul asta, exagerati gresit. Era de preferat sa fi scris la cateva “de pe teritoriul actual al Romaniei”, dar, din punctul meu de vedere nu e diferenta semnificativa nici cum e scris in poza. Dar, ca sa fie toata lumea multumita, astazi s-a modificat”, susține Cătălin Iapă.

Comentarii

comentarii