Acasă Actualitate Proba de competenţe digitale – suspendată în patru licee din Timiş

Proba de competenţe digitale – suspendată în patru licee din Timiş

320
DISTRIBUIȚI

Dascălii se pregătesc de greva generală
Situaţie ciudată în Timiş, pe relaţia inspectoratul şcolar – sindicate. Joi, 22 aprilie, este programată greva de o zi a tuturor dascălilor din România. În aceeaşi zi, sute de liceeni din judeţ sunt implicaţi în proba de competenţe digitale din cadrul bacalaureatului. Sindicaliştii şi inspectoratul se bat cap în cap, iar elevii sunt singurii care pierd. Deşi, iniţial, un singur dascăl din comisii a anunţat că vrea să participe la grevă, în ultimul moment, 27 de membri ai comisiilor de examinare au solicitat amânarea probei. Joi, proba de competenţe digitale nu se va desfăşura la Colegiul Naţional „CD Loga”, Liceul Auto, Liceul „Vlad Ţepeş” din Timişoara şi la Liceul Teoretic din Sânnicolau Mare.

Se ţine… nu se ţine…

„Proba de competenţe digitale, programată joi, se va desfăşura absolut normal. Iniţial, am primit o singură solicitare a unui cadru didactic de la Ana Aslan, care voia să facă grevă. Am schimbat comisia şi totul s-a rezolvat. Marţi, alţi 27 de membri ai comisiilor de examinare din patru licee au anunţat că fac grevă. Aici, ziua de joi a fost reprogramată. Lucrurile sunt neclare în privinţa sindicaliştilor, unii fac, alţii nu fac grevă, proba de competenţe digitale se va desfăşura absolut normal însă”, spune Marin Popescu, inspectorul şcolar general adjunct din cadrul Inspectoratului Şcolar Timiş. În replică, Virgil Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret” Timiş susţine că, joi, examenul de competenţe digitale va fi sistat la majoritatea liceelor. „Greva  va fi fără discuţie. La majoritatea liceelor, proba de competenţe digitale, de joi, nu se va ţine. Noi voiam să boicotăm întreg examenul, dar la nivel naţional s-au făcut presiuni pe unii dascăli din comisii. Şi în Timiş s-au făcut presiuni, e greu însă ca oamenii să recunoască. S-au făcut presiuni prin directori şi prin inspectorat, a existat şi varianta în care profesorii au fost ameninţaţi că li se vor pune părinţii în cap”, spune Virgil Popescu.

Marin Popescu: „În Timiş nu s-au făcut presiuni pe dascăli”

Proba de competenţe digitale a început luni şi va dura zece zile. În Timiş, peste 7.000 de elevi de clasa a XII-a susţin această probă, în 59 de licee. În prima zi, peste 1.500 de elevi au fost deja testaţi. La nivel naţional, cele patru mari sindicate din învăţământul românesc au acuzat oficial Ministerul Educaţiei de măsuri de intimidare împotriva cadrelor didactice care nu doresc să participe la proba de competenţe digitale. Cele patru sindicate spun că, în teritoriu, dascălii au fost ameninţaţi chiar de către reprezentanţii inspectoratelor şcolare. „În Timiş, nu s-au făcut presiuni. Le-am spus doar dascălilor din comisii că este vorba de un examen naţional şi pentru noi, ca instituţie, ca şi pentru profesori, elevii sunt cei mai importanţi”, mai spune Marin Popescu.  Dascălii din România pregătesc o grevă generală de proporţii, care este programată la începutul lui iunie.

Comentarii

comentarii