Acasă Actualitate “Problematica înşelăciunilor de la unele case de schimb valutar din Timişoara am...

“Problematica înşelăciunilor de la unele case de schimb valutar din Timişoara am ridicat-o la comisia tripartită!”

341
DISTRIBUIȚI

Aurel MihutLunar, la sediul Prefecturii Timiş, are loc lunar întâlnirea tripartită –autorităţi locale, adică reprezentanţii guvernului în teritoriu – patronate – sindicate, în cadrul Comisiei de Dialog Social (CDS) Timiş.
Subiectele dezbătute la reuniunea de vineri, 19 iunie, au fost: prezentarea rezultateor alegerilor din Timiş pentru Parlamentul European; situaţia asigurării fondurilor băneşti pentru plata cadrelor didactice pentru perioada vacanţei de vară şi stadiul măsurilor, privind atenuarea efectelor temperaturilor caniculare asupra timişorenilor. Despre rolul şi eficienţa comisiei, ZIUA de Vest a discutat cu Aurel Mihuţ (foto), preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS) Timiş.

Spuneţi-mi cât e de eficientă acestă comisie şi câte probleme a rezolvat în Timişoara?

Ne întâlnim cu toţii acolo la comisia tripartită şi numai vorbim discuţii. De obicei, patronatul nici nu vine. Nici presa nu scrie de acest lucru. Este realitate. E o treabă veche de ani de zile. E o comisie fără eficienţă.

De ce se întâmplă asta?

Fiindcă este o comisie fără rol de dicizie, ci numai cu rol consultativ, dar tot degeaba. Nimeni nu ne ia în seamă. Reprezentanţii guvernului în teritoriu (prefectura) susţin că nu pot să ia decizii şi să rezolve problemele ridicate de comisie, fiindcă nu au instrumentele necesare pentru a determina pe unii sau pe alţii care cad în greşeală să rezolve problemele. Atunci, ne întâlnim –cele trei părţi – şi discutăm. Căutăm concilierea. Ironic este că au fost situaţii când CDS Timiş a fost numai de partea patronatului.

Ce e de făcut?

Trebuie să treacă mai multe generaţii să ne schimbăm mentalitatea.

Atunci, de ce vă mai  întâlniţi, dacă nu sunt rezultate?

Ne întâlnim să ne vedem şi să fim întâlniţi. De data aceasta, eu nici nu m-am mai dus. L-am trimis pe vicepreşedintele BNS Timiş. Nu are rost să vorbim dicuţii. M-am săturat. CDS este replica locală a Consiliului Economic şi Social la nivel naţional. Acolo, se întâmplă la fel. Nu se comunică, guvernul nu informează despre măsurile luate în anumite chestiuni şi nu ţine cont de opinia partenerilor.

Deci nu are loc un dialog real, cu rezultate, la CED Timiş?

Nu. De aceea, patronatul nici nu participă la întâlnire. Nu au ce să le facă. Avem şi patronat străin în Timiş şi Timişoara care nu ţine cont de legile din România şi încalcă drepturile fundamentale ale angajaţilor. Nimeni nu ia măsuri împotriva lor. Am spus de atâtea ori să chemăm acest patronat la comisie, să răspundă. Nu, că nu avem ce să le facem lor. Păi, unde s-a mai pomenit asta? Mă duc dincolo deschid o firmă şi dacă eu nu respect legile ţării respective autorităţile nu au ce să îmi facă? Eu nu cred asta.

Dar o perioadă CED Timiş nici nu s-a întrunit deloc aproape un an?

Da. O vreme, nici nu ne-am întâlnit, dar nu a avut nicio importanţă acest lucru, cum de altfel este şi acum când ne întâlnim. Rezultatul e zero. Acum, ne întâlnim o oră, o oră şi jumătate. Ni se prezintă rapoarte de către reprezentanţii direcţiilor deconcentrate din Timiş. De acolo, ce să înţelegi?

Totuşi, sindicatele timişene ce fac?

Noi ridicăm probleme mari – cu infrastructura, situaţia oraşului, salarii mici, preţuri mari etc. Am ridicat şi problematica înşelăciunilor ce se fac la unele case de schimb valutar din Timişoara, chiar în centrul oraşului. Grav este că autorităţile ştiu, poliţia ştie, protecţia consumatorilor ştie, dar oamenii sunt înşelaţi, în continuare, cu tupeu de aceste case de schimb valutar. Am avut cazuri când oamenii au venit la mine la sediul BNS Timiş şi s-au plâns. Totul mi se pare inutil, în această comisie tripartită.

Comentarii

comentarii