Acasă Administraţie Probleme „tehnice” la votul pe noile taxe și impozite din Timișoara. Liberalul...

Probleme „tehnice” la votul pe noile taxe și impozite din Timișoara. Liberalul Raul Ambruș, din nou, decisiv pentru „useriști”

DISTRIBUIȚI

Marți, 26 octombrie, consilierii locali din Timișoara au aprobat noile taxe și impozite din Timișoara, valabile pentru anul 2022, într-o ședință desfășurată online. Pe lângă controversele deja anunțate pe subiect, legate de majorări, a apărut și unul pe procedură, mai exact „probleme tehnice”. Prima dată, proiectul a „picat”, dar, mai apoi, la insistențele USR PLUS, votul a fost reluat și inițiativa a „trecut”.

La prima încercare, proiectul a adunat doar 12 voturi „pentru”. În CLT, majoritatea simplă este de 14 din 27. Până la afișarea acestui rezultat, nimeni nu a avut nimic de contestat. De abia după aceea, s-a constatat că au existat „probleme tehnice”. Răzvan Negrișanu (USR PLUS), președinte de ședință, le-a cerut celor care nu au putut vota să „ridice mâna” pe Zoom. Au făcut-o patru consilieri locali, toți USR PLUS: Andrei Meșter, Aida Szilagyi, Rodica Militaru și Ruben Lațcău.

Întrebați dacă într-adevăr au avut probleme tehnice, aceștia au spus „da”. Au și dat explicații: Meșter și Szilagyi nu au apucat să voteze, Rodica Militaru într-adevăr a rămas fără internet, iar Ruben Lațcău a spus că a votat până la urmă. Consilierii locali PNL, PSD și PRO România au insistat să treacă votul inițial, Cosmin Tabără punctând că Negrișanu a deschis și a închis procedura de vot, iar problema ar fi a celor doi useriști care au „adormit” în timpul votului. Pe de altă parte, dând chiar exemplul lui Tabără, cei din USR PLUS, au spus că nu ar fi prima dată când se votează verbal sau se reia un vot din cauza „problemelor tehnice”.

Până la urmă, a fost întrebat și secretarul general dacă se poate relua procedura de vot pe „probleme tehnice”. Caius Șuli a răspuns că, de-a lungul timpului, procedurile de vot au fost reluate din „varii motive”. Că au fost sau nu tehnice problemele, votul s-a reluat, de această dată verbal. Au fost, astfel, adunate cele 14 voturi necesare de la cei 13 consilieri locali USR PLUS și liberalul „rebel” Raul Ambruș.

Pe scurt, printre altele, s-au aprobat triplarea impozitului pe clădirile nerezidențiale deținute de persoanele fizice și ușoare majorări și la clădirile rezidențiale (de la 0,08 la 0,10% din valoarea imobilului) atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. Detalii despre proiectul de taxe și impozite pe anul 2021 puteți vedea aici: Unele taxe ar putea crește, altele s-ar putea elimina, iar două ar putea fi reintroduse în 2022, la Timișoara. Ce propune actuala administrație.

De menționat că, la propunerile Roxanei Iliescu (PRO România) și ale lui Radu Țoancă (PSD), au fost înaintate amendamente pentru păstrarea impozitelor privind clădirile rezidențiale și cele nerezidențiale deținute de persoane fizice la nivelul de anul trecut. Toți liberalii, cu excepția unuia, au susținut aceste amendamente, dar același ansamblu USR PLUS+Ambruș a votat „împotrivă”, ceea ce a dus la respingerea acestora.

Ar fi de menționat că, de obicei, la ședințele CLT desfășurate online, voturile desfășurate prin aplicația Zoom se dau „pe încredere”. Adică primesc căsuța de vot toți participanții, nu doar consilierii locali, dar sunt rugați să voteze doar aceștia din urmă. Printre altele, la aceste ședințe au participat reprezentanți ai aparatului de specialitate, ai companiilor din subordine și, o singură dată, și jurnaliștii.

Comentarii

comentarii