Acasă Administraţie Probleme cu reabilitarea unor poduri peste Bega. Proiectanţii evită Primăria Timişoara

Probleme cu reabilitarea unor poduri peste Bega. Proiectanţii evită Primăria Timişoara

DISTRIBUIȚI

podul stefan cel mare timisoara

Primarul Nicolae Robu promitea încă din toamna anului trecut reabilitarea şi lărgirea unor poduri. De la promisiune la realizare, drumul este însă anevoios, iar municipalitatea se chinuie încă în prima etapă.

Primăria Timişoara a publicat, zilele trecute, o cerere de ofertă pentru servicii de proiectare a reabilitării Podul Eroilor şi Podul Ştefan cel Mare. Proiectanţii au la dispoziţie doar o săptămână pentru a depune ofertele, dintre care reprezentanţii primăriei o vor alege pe cea mai ieftină. Potrivit directorului Direcţiei Tehnice, Culiţă Chiş, anunţul primăriei vine după o alte tentative de a găsi un proiectant, prin sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP) şi prin invitaţii directe. „Am făcut pe SEAP, le-am trimis invitație, acum am dat anunț public. Nu a venit nimeni”, susţine Culiţă Chiş.

Lucrările de reabilitare, abia de la anul

Chiar dacă primăria ar găsi un proiectant în urma anunţului care exipiră pe 4 iulie, lucrările de reabilitare a celor două poduri vor începe, cel mai probabil, abia de la anul. Reprezentanţii municipalităţii speră să se găsească o soluţie pentru extinderea podurilor la patru benzi, plus trotuare şi piste de biciclete. Fiind vorba de monumente istorice, obţinerea avizelor poate dura mai mult decât era planificat. În tema de proiectare, firmei câştigătoare i se dă un termen de 120 de zile pentru predarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI) şi alte 90 de zile pentru predarea proiectului tehnic şi detaliilor de execuţie.

Noi am dori să lărgim la patru benzi, dar trebuie ca proiectantul să studieze. Podurile sunt monumente istorice, trebuie să obținem aviz. Sunt multe etape de parcurs. Trebuie introduse în buget, se aprobă în consiliul local. Se face DALI, se aprobă în consiliul local, după care se trece la întocmirea proiectului. Dacă sunt probleme la obținerea avizelor, probabil că va trebui prelungit termenul. La Mediu stă cel puțin o lună. După ce se finalizează și se aprobă proiectul tehnic, vine licitația de execuție, care poate să dureze. Un termen exact pentru începerea lucrărilor nu pot să dau. Nu știu dacă anul ăsta apucăm. În condiții normale, la anul va începe reabilitarea podurilor”, a declarat, pentru ZIUA de Vest, şef Serviciu Drumuri şi Poduri din cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Timişoara.

Valoarea estimată lucrărilor de proiectare pentru Podul Ștefan cel Mare este de 68.860 de lei fără TVA. La Podul Eroilor, valoarea estimată este de 54.560 de lei fără TVA. 

Foto: eyeinthesky.ro

Comentarii

comentarii