Acasă Administraţie Procedura de selecție a noului CA al Colterm, aprobată, la limită, în...

Procedura de selecție a noului CA al Colterm, aprobată, la limită, în Consiliului Local Timișoara. Viceprimarul Ruben Lațcău, prins în ofsaid de Roxana Iliescu

DISTRIBUIȚI

Marți, 29 septembrie, consilierii locali din Timișoara au aprobat, la limită, procedura de selecție pentru noua componență a consiliului de administrație al companiei Colterm. Vă amintim că, în urmă cu o săptămână, când trebuia votat inițial proiectul, nu a fost cvorum, fiind prezenți doar 13 dintre cei 27 de consilieri locali. Au lipsit cei de la PNL, PSD și câte unul de la USR PLUS și PRO România. Liberalii nu s-au înțeles cu useriștii asupra persoanelor care intră în noul CA, în timp ce celelalte partide au acuzat o convocare prea „din scurt” a ședinței. Roxana Iliescu, PRO România, a fost însă prezentă.

În cadrul plenului de marți, au fost prezenți toți consilierii locali. Totuși, a fost aproape ca proiectul să „cadă”: cei de la USR PLUS aveau doar 13 voturi, dar l-au obținut și pe al 14-lea, cel care s-a dovedit a fi decisiv. Ceilalți 13 consilieri locali fie au votat „împotrivă”, fie s-au abținut.

Totuși, au existat anumite critici. Roxana Iliescu, avocată de profesie, a fost cea mai vocală: „Împreună cu colegul meu, Marius Craina, vom vota împotrivă. Motivația este foarte simplă. Vă amintesc faptul că am avut patru amendamente vizavi de proiectul de hotărâre care a stabilit criteriile de selecție a membrilor CA, care nu au trecut, neîntrunind numărul de voturi necesare. Privitor la componența listei de 12 persoane care apar în selecția celor care s-au ocupat de întreaga procedură, aș vrea să vă subliniez că sunt doar două persoane cu studii juridice, dintre care una este pe ultimul loc și, din câte am înțeles, nu este agreată de nimeni. Prin urmare, componența pe specializări a următorului CA de la Colterm va cuprinde un singur jurist. În situația în care prestația juridică de până acum a membrilor CA – care, majoritatea lor, se vor afla și în noul CA – repet, a fost absolut jalnică”, a spus consilierul local PRO România.

Viceprimarul Ruben Lațcău a dat o replică: „Aș vrea doar să remarc ipocrizenia (formularea lui Lațcău – n.r.) doamnei Iliescu, care acum câteva ședințe, în plenul consiliului local, propunea condiții mai aspre și mai dificile pentru selecție. Propunea anumite regulamente, anumite praguri mai mari decât s-au făcut pentru orice selecție de până acum, cel puțin pe ultimele mandate. După ce aceste propuneri ale dânsei au fost aprobate, atât de consilierii PNL, cât și de consilierii USR PLUS și PSD, acum dânsa nu aprobă raportul comisiei de specialitate, tocmai în forma în care aceasta l-a propus”.

Trebuie să menționăm că Ruben Lațcău își amintește, corect, că Roxana Iliescu a avut câteva amendamente care propuneau schimbări în procedura de selecție. Ceea ce nu își amintește, însă, viceprimarul este că niciunul dintre aceste amendamente nu a fost aprovat, votând împotrivă toți consilierii locali de la USR PLUS, dar și unii de la PNL.

Pe scurt, la ședința CLT din 13 iulie, Roxana Iliescu a avut patru amendamente la regulament. Primul prevederea reducerea numărul de membri în CA de la nouă la șapte. Al doilea propunea schimbarea modului de notare, în condițiile în care un criteriu precum competența „de a crea pârghiile organizaționale care să mențină pacea și echitatea socială” era notat mai bine decât experiența profesională. Consilierul local PRO România mai propunea și o nouă componență în funcție de pregătire, cu cel puțin câte doi juriști și economiști. Ultimul amendament era legat de „carnetul de partid”, adică introducerea unui criteriu la care să fie notați mai bine candidații care nu sunt membrii de partid. Toate au fost respinse, primarul Dominic Fritz și consilierii USR PLUS poziționându-se ferm împotriva a cel puțin trei dintre ele, cel legat de componența pe profesii fiind până la urmă reformulat și aprobat, însă într-o formă mai abstractă.

Revenind la plenul din 28 septembrie, eroarea în care s-a aflat Lațcău a fost sesizată și de Roxana Iliescu, „Puneți mâna și citiți procesul verbal de la ședința respectivă și vă asigur că veți constata faptul că sunteți într-o eroare totală. Niciunul din cele patru amendamente pe care le-am făcut la acel moment nu au trecut, prin urmare cred că intervenția dumneavoastră nu își avea absolut deloc rostul”, a răspuns aceasta.

Iată evaluarea aprobată, până la urmă, de Consiliul Local marți:

Nr. crt. Nume şi prenume candidat Punctaj total Punctaj ponderat Descriere profil candidat Persoane care intră sub incidenţa art. 28, alin. (5) din OUG nr. 109/2011
1.        DOBOȘI IOAN SILVIU  192,6 140,29 specializare în domeniul științe inginerești, doctor inginer, experienţă managerială
2. AMZA ALEXANDRU CRISTIAN  186,2 132,98 specializare și experiență în domeniul științe economice, experiență managerială
3. PELIN ANDREI  179,8 131,68 specializare și experiență în domeniul științe economice, doctor în economie, experiență managerială Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor
4. SÎRBU NICUȘOR ALIN  180,8 131,35 specializare în domeniul științe inginerești (profil inginerie managerială și tehnologică) doctor în domeniul inginerie industrială, experiență managerială Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Sudură și Încercări de Materiale( ISIM Timișoara)
5. MÎȚU CRISTIAN  171,4 123,59 specializare și experienţă în domeniul științe inginerești, experiență managerială
6. DUMITRESCU RACOVEANU IRINA  163 119,68 specializare în domeniul științe economice, experienţă în audit intern, achiziții Direcția de Audit Public Intern (Filiala Județeană Timiș a Asociației Comunelor din România)
7. BUHAS DOBRE RALUCA  157,6 116,2 specializare și experiență  în drept  –
8. COLHON ADRIAN  150,4 108,92 specializare și experienţă în domeniul științe inginerești, experiență managerială
9. SILAȘ CĂLIN GEORGE  144,8 105,89 specializare și experienţă în domeniul științe economice, doctor în domeniul finanțe, experiență managerială
10. MICLĂUȘ CRISTIAN DANIEL  142,2 104,07 specializare și experienţă în domeniul management
11. GHEORGHE MĂDĂLIN ION  132,4 95,35 specializare în domeniul științe economice, experienţă managerială
12.        NEAGU FLORIAN ALEXANDRU  101 73,41 specializare și experiență  în drept

 

CA-ul interimar de la Colterm, format din șapte membri, a fost numit în martie. Dintre membrii acestuia, patru se regăsesc și în evaluarea făcută de comisia de selecție. Vorbim despre Cristian Mîțu, cel care este și director interimar, Ioan Doboși, Andrei Pelin, Irina Dumitrescu. Acum, dintre cele 12 nume de pe listă, consilerii locali vor fi nevoiți să aleagă nouă la următoarea adunare generală a acționarilor (AGA) Colterm.

Comentarii

comentarii