Acasă Actualitate Procurori ai Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, de urgenţă, la...

Procurori ai Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, de urgenţă, la Timişoara

DISTRIBUIȚI

De câteva zile, la Timişoara se află un grup de procurori ai Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), pentru a ancheta persoane importante, ale căror nume nu pot fi acum devoalate.

Deplasarea procurorilor SIIJ la Timişoara are loc în urma mai multor demersuri făcute de cetăţeni ai Timişoarei, activişti civici care nu sunt conectaţi partidelor (facem această precizare pentru a nu se crede că are legătură cu politicul), care au semnalat abuzuri ale procurorilor din Timişoara.

Despre ce este vorba?

Pe parcursul ultimilor ani, se ştie, unele fapte considerate abuzuri ale administraţiei, care-l au ca “actor principal” inclusiv pe actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, au fost semnalate parchetelor timişorene, atât Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, Justiţiei, cât şi DNA.

Unele dintre aceste teme au fost de-a lungul tipului şi subiecte de presă cu dezvăluiri care au cuprins documente, declaraţii, probe ale veridicităţii situaţiilor semnalate, pe care însă nimeni, oficial, nu s-a deranjat să le investigheze.

Procurorii aflaţi la Timişoara pentru a-i ancheta pe cei acuzaţi de abuzuri au audiat cu răbdare mai multe persoane din dosare şi acest lucru, spun sursele noastre, ar putea reprezenta o lumină de speranţă în lămurirea multor cazuri din

Timişoara.

Printre ele: dosare ţinute în sertar, deşi erau sentinţe judecătoreşti care obligau procurorul să continue investigaţia, dosare referitoare la nume sonore din administraţie, ţinute în sertar, privitor la diverse afaceri ale primăriei, ale administraţiei locale, în general, dar şi ale unor persoane cu drept de decizie, despre care presa a dezvăluit adesea că există, dar că nu se avansează cercetările în aceste cauze.

SIIJ are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, SIIJ îşi păstrează competenţa de urmărire penală şi în situaţia în care, alături de persoanele menţionate anterior sunt cercetate şi alte persoane.

Aşadar, rolul Consiliului este de a investiga nu administrativ, ci penal, pe cei care sunt la rândul lor acuzaţi că fac abuzuri în profesie. Ne întrebăm cum este posibil ca unii procurori din Timişoara, atât din parchetele de pe lângă instanţele de judecată – Judecătorie, Tribunal, Curte de Apel şi DNA – să ajungă să fie reclamaţi?

Sperăm că acest răspuns îl vom afla în viitorul apropiat.

Surse confidenţiale şi demne de credibilitate au hotărât să nu devoaleze mai mult din aceste investigaţii.

Vom continua să vă informăm în legătură cu aceste anchete, în modul cel mai transparent, la momentul potrivit.

Dumnezeu nu se grăbeşte, dar nu întârzie niciodată!

Comentarii

comentarii