Acasă Actualitate Procurorii din Timiş protestează prin „tăcere administrativă”

Procurorii din Timiş protestează prin „tăcere administrativă”

DISTRIBUIȚI

Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, a hotărât în şedinţa din 1 septembrie solidarizarea cu protestul colegilor judecători din cadrul Tribunalului Timiş şi cu ceilalţi magistraţi din ţară, referitor la proiectul legii unice de salarizare.
Astfel, din 1 septembrie, ora 14,30 a fost iniţiat un protest constând în suspendarea programului de audienţe cu publicul şi reducerea programului cu petiţionarii la 2 ore pe săptămână şi afişarea la sediul parchetului a menţiunii suspendării audienţelor şi reducerea programului cu publicul, marţea şi joia de la 11.00 – 12.00. Dreptul de petiţionare va fi respectat petenţilor, prin corespondenţă. Procurorii nu vor mai participa la alegerile prezidenţiale, refuzând să fi prezenţi în cadrul birourilor electorale, dacă vor exista asemenea desemnări.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş vor protesta prin „tăcere administrativă”, prin refuzul comunicărilor instituţionale cu alte instituţii publice, cu excepţia instanţelor de judecată, Ministerului Public şi a organelor de poliţie. Din1 septembrie şi până la soluţionarea problemelor magistraţilor referitoare la stabilitatea statutului, finanţarea corectă a sistemului judiciar, asigurarea garanţiilor de independenţa si respectarea hotărârilor judecătoreşti, a problemelor salariale şi a celor de funcţionare a sistemului, normării muncii,procurorii vor desfăşura doar activităţi de urmărire penală proprie şi supraveghere a cercetărilor penale care reclamă urgenţă.
Prin protestul lor, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş vor să atragă atenţia asupra următoarelor aspecte: includerea în proiectul legii unice de salarizare a unor prevederi a căror aplicare ar duce la scăderea îngrijorătoare a veniturilor magistraţilor, cu încălcarea principiului drepturilor câştigate şi care ar crea discriminări în raport cu celelalte autorităţi ale statului; riscul blocării întregii activităţi din cauza subfinanţării sistemului judiciar (lipsa fondurilor pentru plata expertizelor, furnituri, carburant, expedierea citaţiilor).

Comentarii

comentarii