Acasă Actualitate Procurorii DNA Timişoara au descins în biroul viceprimarului Ruben Laţcău

Procurorii DNA Timişoara au descins în biroul viceprimarului Ruben Laţcău

DISTRIBUIȚI

Procurorii DNA Timişoara au descins, vineri, în biroul viceprimarului municipiului Timişoara, Ruben Laţcău (USR). Acţiunea ar putea avea loc în legătură cu situaţia societăţii de termoficare Colterm pentru care Primaria Timişoara nu a achiziţionat certificatele de emisii de gaze cu efect de seră al doilea an consecutiv. 

Potrivit unor surse, vineri, procurorii DNA Timişoara au intrat în biroul viceprimarului municipiului Timişoara, Ruben Laţcău (USR). Cel mai probabil, este vorba despre neachiziţionarea, de către Primăria Timişoara, pentru al doilea an consecutiv, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru societatea de termoficare Colterm, din Timişoara.

Recent, administratorul judiciar al companiei Colterm, aflată în insolvenţă, a avertizat conducerea Primăriei Timişoara, că dacă până la data de 30 aprilie a.c. nu se achiziţionează aceste certificate, compania va intra în faliment.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara, la rândul lor, au precizat că este obligaţia Colterm, nu a Primăriei Timişoara de a achiziţiona aceste certificate, deşi municiplaitatea este unic actionar al Colterm.

Societatea de Termoficare Colterm are datorii de peste 300 milioane de lei la furnizori, la care se adaugă o amendă, încasată în anul 2021, de 21 milioane de euro, pentru neachiziţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020.

DNA: ”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție. În cursul zilei de 08 aprilie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare la sediul unei instituții publice situate în municipiul Timișoara”.

UPDATE:

La scurtă durată după ce presa a preluat informația, DNA Timișoara a transmis că există „suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție” și că au fost „efectuate percheziții domiciliare la sediul unei instituții publice situate în municipiul Timișoara”. La ora 13, au transmis un punct de vedere și reprezentanții primăriei.

„Astăzi în jurul orei 11, o echipă a Direcției Naționale Anticorupție a venit la Primăria Municipiului Timișoara. Din ce am fost informați, a fost deschis un dosar in REM, vorbim astfel de o cercetare preliminară prin care procurorii încearcă să stabilească dacă a fost săvârșită vreo infracțiune”, a transmis Bogdan Marta, consilierul personal al primarului Dominic Fritz.

Acesta confirmă că procurorii au trecut și prin biroul lui Lațcău: „Echipa de anchetă au purtat o discuție în biroul viceprimarului Ruben Lațcău, iar apoi a mers la Biroul de guvernanță corporativă. Pe tot parcursul vizitei procurorilor, primăria a arătat toată deschiderea pentru această investigație. Vom colabora în continuare cu organele de anchetă. Vă reamintim că Primăria Municipiului Timișoara a depus în cursul anului trecut 11 plângeri penale legate de posibile infracțiuni săvârșite în trecut”.

Nu se știe exact motivul pentru care procurorii au ajuns la primărie, dar se speculează că cercetările ar avea legătură cu societatea de termoficare Colterm. „Fiind vorba de o anchetă în curs nu putem da mai multe detalii”, a mai precizat consilierul primarului. Totuși, ar fi de amintit că, recent, administratorul judiciar a cerut ca primăria să aloce bani pentru certificatele de poluare, dar Fritz și echipa sa au refuzat, precizând în mai multe rânduri că achiziționarea acestora ar fi de datoria companiei.

Comentarii

comentarii