Acasă Actualitate Producătorii de ouă solicită sprijinul ANSVSA pentru verificarea importurilor din Ucraina. Aproape...

Producătorii de ouă solicită sprijinul ANSVSA pentru verificarea importurilor din Ucraina. Aproape în totalitate ouăle din Ucraina merg la Kaufland

DISTRIBUIȚI

Fermierii producători de ouă consum, membrii ai Uniunii Crescătorilor de Păsări din România UCPR, solicită sprijinul ANSVSA pentru verificarea procedurii de import ouă consum din Ucraina.

Prof.univ.dr. Ilie Van, președintele UNCPR. a explicat că pe timp de vară, vânzările de ouă sunt lente, stocurile de ouă în ferme cresc, iar în această perioadă din cauza importurilor mari de ouă din Ucraina acestea depășesc capacitatea de stocare.

Fermierii reclamă că nu se respectă procedura legală de import ouă, care ar trebui să fie următoarea: sigilarea tirului cu ouă în vamă la frontieră; DSVSA din vamă anunță DSVSA județean unde se face descărcarea; tirul merge în vama de interior unde este desigilat de vameș în prezența medicului veterinar de la DSVSA; după terminarea procedurilor vamale reprezentantul DSVSA merge la locul de descărcare și asistă la descărcarea mărfii.

Neregulile constatate de fermieri se referă la: nu se respectă desigilarea tirului în vama de interior; DSVSA local nu asistă la descărcarea mărfii; DSVSA local nu merge să asiste la descărcarea mărfii pe platforma Kaufland. Aproape în totalitate ouăle din Ucraina merg la Kaufland; nu se marchează pe coaja oului ddm-ul în țara de origine, așa cum specifică legislația UE și cum sunt obligați de către ANSVSA fermierii români; Kaufland importă ouă marcate cu cifra ”3” din Ucraina (păsări crescute la cuști), în timp ce din țară nu acceptă decât ouă cu cifra ”0”,  ”1” sau ”2”.

Prof. Ilie Van, președintele UCPR, a adăugat că, așa cum bine se cunoaște, Comisia UE a prelungit Regulamentul privind ATM Ucraina până în 5 iunie 2025, dar pentru ouă consum, carne de pasăre, cereale, zahăr și oleoproteaginoase, s-a introdus un mecanism de salvgardare pentru cantitățile de produse care depășesc cota cu Ucraina prevăzută în regulament.

Întrucât cota pentru ouă consum a fost epuizată în 14 iunie 2024, iar mecanismul de salvgardare (aplicare de taxe vamale) intră automat în vigoare la 14 zile de la epuizarea cotei, începând cu data de 29 iunie 2024 tuturor importurilor de ouă din Ucraina trebuie să li se aplice taxă vamală. Deși aplicarea mecanismului de salvgardare nu intră în responsabilitatea ANSVSA, totuși o cooperare între medicul veterinar și vameș este necesară.

UPDATE: Punct de vedere transmis de Kaufland România

„Kaufland România susține și contribuie activ la dezvoltarea economiei locale. Parteneriatele cu producătorii români sunt o prioritate în strategia noastră, iar din totalul de 3.200 de furnizori colaboratori, aproximativ 2.500 sunt din România. În prezent, peste 85% din articolele alimentare listate în magazinele Kaufland sunt de proveniență autohtonă, livrate prin intermediul platformei noastre logistice, adică prin cele două depozite din țară. La acest număr se adaugă și alte articole, livrate direct în magazine de către furnizorii locali, prin logistica proprie.

Dorim să subliniem că 99,5% din ouăle comercializate de Kaufland de la începutul anului provin din România. Toate ouăle, indiferent de origine, respectă standarde riguroase de calitate și siguranță, conform legislației europene și naționale în vigoare, pe care le impunem tuturor colaboratorilor noștri.

Echipa Kaufland România”

Comentarii

comentarii