Acasă Actualitate Prof. Alexandru Athanasiu, la Timişoara: „Codul Muncii a fost impus României de...

Prof. Alexandru Athanasiu, la Timişoara: „Codul Muncii a fost impus României de Consiliul Investitorilor Străini!”

DISTRIBUIȚI

„Codul Muncii din România reprezintă o legislaţie voluntaristă, nelegitimă prin modul în care a fost adoptat, în 2011, prin lipsa dialogului, contrazicând normativele europene şi internaţionale peste care s-a intrat cu bocancii”, este mesajul de la Timişoara, vineri, 4 mai, al prof. univ. dr. Alexandru Athanasiu, membru în Comitetul European de Drepturi Sociale din cadrul Consiliului Europei.

 

„Nu mai vrem politica pumnului în gură!”

Blocul Naţional Sindical a organizat, vineri, la Hotel Timişoara o dezbatere pe tema legislaţiei muncii, în cadrul căreia a fost prezentat studiul „Piaţa muncii, între eficienţa economică şi echitate socială” şi a fost făcut public proiectul de lege privind modificarea Codului Muncii, elaborat de experţii „Biroului pentru observarea pieţei muncii”. Dezbaterea a fost moderată de preşedintele BNS, Dumitru Costin, iar rezultatele studiului şi propunerile de modificare a Codului Muncii au fost prezentate de Alexandru Athanasiu, fost ministru al Muncii.

Conform specialiştilor care au realizat cercetarea, la care au lucrat şase luni, astazi, în România, există o harababură legislativă, o reprimare voluntaristă a drepturilor lucrătorilor. S-a vrut şi s-a reuşit punerea la colţ a sindicatelor prin actualele reglementări, însă aceste lucruri se vor răzbuna în timp. Codul Muncii a fost impus forţat Guvernului României de Consiliul Investitorilor Străini din ţara noastră, în interesul firmelor multinaţionale. În timp, situaţia va provoca disoluţia coeziunii sociale, prin creşterea apetitului de a părăsi această ţară, prin slăbiciunea instituţiilor şi pierderea respectabilităţii lor. Punerea la colţ a sindicatelor este rechizitoriul pe care guvernarea pedelistă l-a făcut  mişcării sindicale. „Nu mai vrem politica pumnului în gură, când e vorba de legislaţia muncii”, a spus Athanasiu.

„Avem ceva de spus în relaţie cu puterea!”

Conform studiului, rezultatele cercetării indică o înrăutăţire a situaţiei lucrătorilor din punct de vedere al remunerării muncii, al condiţiilor de muncă, al sănătăţii şi securitatii la locul de muncă, al timpului de muncă, al relaţiilor cu colegii şi cu superiorii sau al formării profesionale. Drepturile sociale sunt universale şi indivizibile. Ele nu sunt un cadou şi trebuie eliminată ideea că vremelnicii stătători de ţară, vremelnicii legiuitori şi conducatori au dreptul să schimbe din temelii orice reglementare pentru că trebuie să satisfacă nişte interese ale unei clientele mai mari sau mai mici.

„Încercăm să creem un alt mod de a vedea legislaţia muncii, un alt mod de a o implementa, un alt mod de a o operaţionaliza, în care dreptul lucrătorilor să fie înţeles în fundamentele lui necesare pentru ameliorarea societăţii şi nu ca un obiect de târg între miniştrii trecători şi liderii de sindicat mai mult sau mai puţin trecători. Vrem să arătăm că avem ceva de spus în relaţie cu puterea”, a mai precizat Athanasiu. Evenimentul de la Timişoara este al treilea, după Constanţa şi Brăila. Urmează şi celelalte oraşe.

Comentarii

comentarii