Acasă Sănătate Prof. dr. Cristian Oancea, alături de medici din SUA, la unul dintre...

Prof. dr. Cristian Oancea, alături de medici din SUA, la unul dintre cele mai importante evenimente științifice ale acestei primăveri

DISTRIBUIȚI

Prof. univ. dr. Cristian Oancea, directorul Spitalulului Victor Babeș Timișoara, a participat la unul dintre cele mai importante evenimente științifice ale acestei primăveri, Congresul European pentru Bronhologie și Pneumologie Intervențională.

Organizată de Asociația Spaniolă de Endoscopie Respiratorie și Pneumologie Intervențională, prestigioasa manifestare a adus laolaltă cei mai importanți profesioniști din domeniul pneumologiei din Europa, având însă invitați și din SUA.

Principalele teme dezbătute în cadrul reuniunii s-au axat pe bolile pleurale, pe traheobronhologie, chirurgie toracică și pneumologia intervențională. Un capitol important a fost alocat însă cancerului de plămân care, în ultimii ani, a luat amploare, numărul de cazuri crescând exponențial.

Au fost prezentate noile sisteme de screening bronhoscopic utilizate în neoplazii, dar și metodele de intervenție, atât în prelevarea fragmentelor bioptice, prin proceduri minim invazive, cât și prin protezări sau stenturi în scop curativ sau paliativ.

Practic, conferință europeană de bronhologie a acoperit toate ariile: screening, diagnostic, terapie și monitorizare.

În paralel, au avut loc sesiunile științifice ale Asociației Spaniole de Bronhologie și Pneumologie, acestea fiind cotate, că profil și nivel științific, printre primele cinci foruri de acest fel din lume.

În ultimii 30 de ani, bronhologia, că specialitate, a prins un avant deosebit, odată cu îmbunătățirea tehnicilor și a echipamentelor de explorare a plămânilor. Bronhoscopia reprezintă o arie exploratorie și intervențională relativ tânăra, care a derivat din tehnicile de gastroscopie și ORL.

Pornind de la bronhoscopia clasică, s-au dezvoltat, pe parcurs, bronhoscopia cu lumina polarizată, eco-bronhoscopia pentru explorarea la nivel mediastinal (sistemele EBUS), tehnici că crio-biopsia, terapia cu laser-argon și electrocauterizarea diferitelor tipuri de tumori.

Trebuie subliniat că Centrul de Bronhoscopie din cadrul Spitalului Dr. Victor Babeș Timișoara dispune de toate echipamentele necesare stabilirii unui diagnostic de precizie în patologia pulmonară, că în marile Centre de Excelență din Europa – a explicat prof. Cristian Oancea.

 

Comentarii

comentarii