Acasă Actualitate Prof. dr. Cristian Oancea: ”Vaccinarea anti-COVID e cea mai bună soluție. Un...

Prof. dr. Cristian Oancea: ”Vaccinarea anti-COVID e cea mai bună soluție. Un tratament curativ încă nu există!”

DISTRIBUIȚI

Prof. univ. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase ”Victor Babeș” Timișoara, atenționează că dacă vrem că să scăpăm cu bine de infecția cu SARS-COV2 (COVID) trebuie să luăm măsuri clare de prevenire anti-COVID, iar asta se face prin vaccinare, în condițiile în care un tratament concret nu există.

”Un tratament curativ nu există încă, deși trei firme și în industria farma au anunțat că scot (probabil în 2022)  un tratament tip capsulă (că și la gripă probabil). Cert este că trebuie să fim responsabili și să ne vaccinăm. Testarea ar trebui realizată în scop de screening tocmai ca să identificăm și izolăm cazurile pozitive. Pe de altă parte, sper să apară virozele de sezon – acesta este un semn că tulpinile de SARS-COV2 au dat în spate. Totuși cred că este prematur să spunem ce va fi la iarnă. Cred că valul 4 va fi mai domol ca și intensitate, dar nu știm cât va dura. Cei mai expuși la forme severe evident sunt cei nevaccinați”, a declarat prof. dr. Oancea.

Despre posibilitatea de a ne imuniza și cu a treia doză, dr. Oancea a spus: ”Încă nu sunt date medicale pentru a 3-a doză, dar la persoanele varsnice ce rezinta comorbidități și cele aflate în special în zona oncologica, de exemplu, ar fi indicată. Așteptăm datele de la firmele farma să vedem ce spun. Cel puțin Biontech a spus că este gata să adapteze nouă formulă după tulpinile ce vor mai apare. Compania Novavax (că să le citez doar pe acestea două) a precizat că pe tulpinile cunoscute gradul de protecție este de până 100% și pe tulpinile necunoscute până la 70%”.

 

Comentarii

comentarii