Acasă Actualitate Prof. dr. Emilian Popovici, UMF Timișoara: ”La 37 de grade, coronavirusul se...

Prof. dr. Emilian Popovici, UMF Timișoara: ”La 37 de grade, coronavirusul se inactivează în mediul extern”

1118
DISTRIBUIȚI

Vara este un moment-cheie în lupta cu coronavirusul. Și contrar a ceea ce s-ar putea crede, virusul nu moare la temperaturi înalte, ci doar se inactivează, își reduce transmisibilitatea. Tocmai de aceea, trebuie folosit acest răgaz: vara este un moment în care va trebui să ne pregătim foarte bine pentru al doilea val – a explicat pentru www.dg24.ro, prof. univ. dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, cadru didactic la UMF Victor Babeș Timișoara.

Epidemiologul se declară optimist în ceea ce privește posibilitatea ca virusul să nu mai activeze la temperaturi ridicate. Alte studii spun că temperatura aceasta merge până la 10 grade, dar la 37 de grade, virusul practic se inactivează în mediu extern – nu în cel intern, în organism – în decurs de două zile, iar aici intervin nu numai temperatura, ci și umiditatea și radiațiile ultraviolete.

La 70 de grade, virusul e inactivat în decurs de cinci minute. Am câștigat timp ca să acționăm și să ne pregătim – a explicat prof. Popovici, pentru www.digi24.ro.

Când dispare coronavirusul?

Cercetătorul israelian Isaac Ben, de la Universitatea din Tel Aviv, susține că a realizat o analiză din care rezultă că noul coronavirus evoluează la fel, indiferent de măsurile aplicate, și că după 7o de zile dispare.

Analiza profesorului israelian arată ca epidemia atinge vârful la 40 de zile, după care intra într-un declin rapid, iar la 70 de zile dispare.

Potrivit cercetărilor sale, graficul infecțiilor zilnice, ca procent din numărul acumulat de infecții, începe de la 30%, dar se reduce la 10% după șase săptămâni ca, în final, să atingă un prag de 5% după încă o săptămână. „Analiza noastră arată că acesta este un model constant în toate țările”, scrie prof. Ben-Israel într-un articol” Cu toate acestea, nici profesorul israelian nu are o explicație pentru dispariția virusului – scrie www.romania.europalibera.org .

Comentarii

comentarii