Acasă Actualitate Prof. dr. Vasile Astărăstoae: „Nu putem vorbi de posibilitatea respectării drepturilor nici...

Prof. dr. Vasile Astărăstoae: „Nu putem vorbi de posibilitatea respectării drepturilor nici ale medicilor, nici ale pacienţilor!”

513
DISTRIBUIȚI

Cu ocazia Zilei Europene a Drepturilor Pacienţilor – 18 aprilie – Coaliţia Organizaţilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România şi Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită introducerea unui titlu special în viitoarea Lege a Sănătăţii, privitor la drepturile pacienţilor, care să alinieze legislaţia românească la directivele europene.

În acest moment, legislaţia românească nu acoperă toate cele 14 drepturi cuprinse în Carta Europeană a Drepturilor Pacienţilor. „Este o dovadă de normalitate ca drepturile pacienţilor să se regăsească în Legea Sănătăţii. Acesta ar fi un prim şi important pas pentru a se ajunge la cunoaşterea lor de către toţi actorii sistemului sanitar, pentru a fi implementate şi respectate”, a declarat Tache Gheorghe, preşedintele COPAC.

„Ca organizaţie profesională a medicilor, susţinem iniţiativa COPAC de a introduce un titlu special privind drepturile pacienţilor. Considerăm însă că drepturile pacienţilor trebuie să se reflecte şi într-o finanţare adecvată a sistemului. Din păcate, fără acest lucru, nu putem vorbi de posibilitatea respectării drepturilor nici ale medicilor, nici ale pacienţilor”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.

Cele 14 drepturi fundamentale prevăzute de Carta Europeană a Drepturilor Pacienţilor sunt: dreptul la măsuri preventive, accesibilitate, informare corectă, consimţământul informat, alegere liberă, respectul intimităţii şi confidenţialitate, respect pentru timpul pacientului, respectarea standardelor de calitate, siguranţă, inovaţie, evitarea suferinţei şi durerii care nu sunt justificate, tratamentul personalizat, dreptul de a manifesta nemulţumirea, dreptul de a fi compensat.

Comentarii

comentarii