Acasă Actualitate Prof. Gheorghe Ioan Mihalaş a lansat volumul “Academia de Ştiinţe Medicale-Filiala Timişoara...

Prof. Gheorghe Ioan Mihalaş a lansat volumul “Academia de Ştiinţe Medicale-Filiala Timişoara – 25 de ani de la înfiinţare”

DISTRIBUIȚI

Activitatea de decenii a zeci de medici şi cercetători în ştiinţe medicale a fost reunită în volumul “Academia de Ştiinţe Medicale (ASM), Filiala Timişoara – 25 de ani de la înfiinţare”, coordonat de prof. univ. dr. Gheorghe Ioan Mihalaş, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” Timişoara, care a apărut sub egida Editurii Academiei Române.

Autorul volumului a declarat, pentru AGERPRES, că deşi internetul abundă în informaţii din cele mai diverse domenii, a considerat că ceea ce apare scris pe un suport de hârtie, reunit într-un volum care îşi află locul în rafturile unei biblioteci, rămâne o certitudine peste ani.

“Am semnalat la momentul potrivit (vara anului 2019 – n.r.) aniversarea unui sfert de veac de activitate a filialei din Timişoara a ASM. Avem acum prilejul să revenim pe această temă: materialele prezentate în sesiunea jubiliară, precum şi alte date privind evoluţia activităţii de cercetare medicală în această parte a ţării au fost reunite într-un volum publicat la Editura Academiei Române, intitulat ‘Academia de Ştiinţe Medicale – Filiala Timişoara -25 de ani de la înfiinţare’. Cele peste 200 de pagini dezvăluie cititorului detalii din viaţa unor oameni deosebiţi, angajaţi nu numai în tămăduirea celor în suferinţă, ci şi în descifrarea tainelor viului pentru a înţelege de ce şi cum ne îmbolnăvim şi pentru a găsi noi căi de luptă cu boala, de alinare a suferinţelor şi de creştere a calităţii vieţii. Da, este vorba de cercetarea medicală, mai rar prezentă în titluri de ziar, dar care constituie de fapt motorul progreselor din domeniul medical”, a dezvăluit Gheorghe Ioan Mihalaş, care a fost secretarul filialei peste 20 de ani.

Încă din introducere, cititorul pătrunde în lumea academică, se vorbeşte despre evaluarea realistă a contextului istoric în care a apărut şi s-a dezvoltat cercetarea medicală timişoreană, strâns legată de înfiinţarea învăţământului superior medical şi activitatea clinică, evidenţierea caracterului multidisciplinar al cercetării, depăşirea obstacolelor inerente epocii şi, mai ales, dezvăluirea îndoielilor care frământă şi însoţesc gândurile acestor cercetători.

Paginile care relatează momentul aniversar evocă atât perioada de început a activităţii filialei, dar fac şi o sintetică trecere în revistă a principalelor realizări de-a lungul timpului, toate însoţite de aprecierile deosebite din mesajul conducerii ASM. Sunt prezentate apoi şi detalii privind activităţile unităţilor timişorene de cercetare din cadrul platformei ASM, Institutul de Boli Cardiovasculare, Centrul de Hematologie Pediatrică, unde s-a efectuat primul transplant de măduvă din ţară, sau noul centru de terapie personalizată în cancer OncoGen.

Volumul cuprinde relatări privind dezvoltarea activităţii clinice, care a contribuit decisiv la înscrierea Timişoarei printre centrele de prestigiu din ţară, evoluţia cercetării medicale fundamentale, disciplinele de anatomie, fiziologie, biofizică sau informatică medicală. Secţiunea se încheie cu prezentarea Centrului de Medicină Experimentală, unitate de referinţă pentru cercetarea medicală din Timişoara.

“Cea mai consistentă parte a volumului este ocupată de biografiile membrilor filialei din care răzbate trăsătura comună a tuturor – recunoaşterea prestigiului ştiinţific, înalta ţinută profesională şi crearea unor adevărate şcoli de pregătire a viitorilor specialişti. Dar secţiunea care evidenţiază poate cel mai bine activitatea susţinută din cadrul filialei este cea dedicată sesiunilor ştiinţifice organizate, fiind prezentate titlurile şi autorii tuturor comunicărilor din cadrul celor 60 de sesiuni derulate până în prezent”, adaugă Gheorghe Ioan Mihalaş, “părintele” cursurilor de informatică medicală din România.

O consistentă galerie foto, cuprinzând imagini de arhivă, completează datele prezentate, culese şi aranjate de către coordonatorul lucrării. (Sursa: Agerpres)

Comentarii

comentarii