Acasă Actualitate Prof. Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiș, îi cere ministrului Alexandru Rafila...

Prof. Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiș, îi cere ministrului Alexandru Rafila să susțină introducerea certificatului StopCovid

DISTRIBUIȚI

Prof. Marilen Pirtea, rectorul UVT Timișoara, în calitate de parlamentar ce aparține arcului guvernamental, prin grupul PNL de la Camera Deputaților, îi solicită  ministrului sănătății, Alexandru Rafila, să se exprime categoric în favoarea depolitizării complete a deciziei asupra motivării pentru introducerea certificatului StopCovid.

De asemenea, Pirtea îi mai solicită să lase Institutului de Sănătate Publică și Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătății rolul de a se exprima public, pe bază de argumente științifice.

Prof. Pirtea explică: ”PNL este categoric pentru introducerea certificatului StopCovid, o măsură adoptată în mai multe state europene, cu grade diferite și maniere specifice de implementare. Libertatea personală, mai ales în privința deciziei vaccinării, garantată constituțional, nu poate să primeze și să impieteze asupra dreptului la muncă al celorlalți.

Când condițiile de muncă implică multe obligații foarte specifice, contextualizând un set de obligații profesionale, între care se află și obligația de a proteja sănătatea celorlalți, atunci, pe lângă libertatea individuală de a apela sau nu la vaccinare, devine foarte importantă și obligația profesională de a asigura protecția colectivă a sănătății.

Despre asta e vorba atunci când se dezbate introducerea certificatului StopCovid în mediile profesionale.

Până când reușim să adoptăm în Parlament legislația certificatului StopCovid, iată că asistăm la prologul valului 5, cu aproape 4000 de infectări în ultimele 24 de ore, a doua zi consecutivă în care se dublează numărul de infectări cauzate de Covid-19.

Așteptăm din partea ministrului sănătății să prezinte în Parlament, comisiilor de specialitate și plenului legislativului, setul de argumente și concluzii științifice pe care ISP și Comisia de Epidemiologie din MS le pot formula în legătură cu adoptarea Certificatului StopCovid. Acest demers este absolut necesar pentru a elimina pericolul abordării politice a unei situații legate de sănătatea publică, care nu ar aduce decât paralizarea dezbaterii, odată cu radicalizarea opiniilor parlamentare în legătură cu un subiect prin excelentă științific și medical.

Sunt și politicieni care confundă gândirea critică și experiența complexă cu aplicarea cameleonică a unui dublu sau chiar triplu limbaj.

Ministrul Rafila este înconjurat de o puternică facțiune din PSD care se opune introducerii certificatului SopCovid pentru exercitarea activităților profesionale. Din această cauză, la scurt timp după ce a ajuns ministru, domnul Rafila a schimbat tonul, se exprimă tot mai nuanțat, aproape de limita renunțării la ideea de certificat StopCovid.

Este un motiv semnificativ pentru care premierul Nicolae Ciucă a luat decizia de a nu adopta HG pentru introducerea certificatului StopCovid, arătând că dezbaterea și votul din Parlament va aduce o certă clarificare asupra susținerii politice a acestui instrument de prevenție”, atenționează deputatul timișorean, Marilen Pirtea.

Comentarii

comentarii