Acasă Actualitate Prof. univ. dr. Adrian Ivan, rectorul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”...

Prof. univ. dr. Adrian Ivan, rectorul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” din Bucureşti a susținut o conferință la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad

DISTRIBUIȚI

Prof. univ. dr. Adrian Ivan, rectorul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” din Bucureşti, a susţinut în Aula „Ştefan Cicio Pop” din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, o nouă conferinţă pe tema relaţiilor internaţionale ale României.

Prof. univ. dr. Adrian Ivan, care a dedicat conferinţa în memoria prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator şi preşedinte al Universităţii, s-a referit la evenimentele premergătoare Unirii din 1859 şi relaţiile internaţionale ale ţării noastre cu Franţa, Anglia şi Turcia din acea perioadă, până în prezent. „Mi-am făcut deja un obicei de a veni la Arad şi mai ales în momente semnificative pentru istoria noastră naţională şi europeană. De aceea, am ţinut o conferinţă despre Unirea din 1859 pe care am dedicat-o profesorului Aurel Ardelean, care a fondat Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, cu care am avut o relaţie academică excelentă şi constructivă. Întotdeauna am respectat şi voi respecta pe care construiesc instituţii şi reuşesc efectiv să se detaşeze de noi ceilalţi, prin abnegaţie, tenacitate şi dăruire pentru lucrurile care durează în timp. Am încercat să prezint, în contextul modernizării româneşti, integrarea ţării noastre în spaţiul european, unde am subliniat ce semnificaţie au numerele 1829, 1859, 1989 şi 2019, în modernitatea şi europenitatea României. Care este semnificaţia Unirii de la 1859, perspectivele europene ale acesteia, rolul pe care l-a jucat elita românească în construirea unui stat modern şi rolul pe care Franţa şi Europa l-au avut în construirea unui stat modern şi funcţional. Anul 1859 este un moment de glorie al naţiunii române ca naţiune europeană, ca perspectivă a unei Europe unite”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Ivan, rectorul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” din Bucureşti.

La eveniment au participat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, conf. univ. dr. Speranţa Milancovici, decan al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane şi Educaţie Fizică şi Sport, dr. Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol”,  cadre didactice, cercetători, istorici, precum şi grupul de studenţi francezi aflat la un curs de practică la UVVG.

„Universitatea noastră continuă firesc seria conferințelor de elită susținute de excelentul nostru profesor Adrian Ivan, rectorul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” din Bucureşti. Domnul profesor Adrian Ivan a susţinut o conferinţă deosebită, unde a prezentat principalele evenimente privind însemnătatea zilei de 24 ianuarie 1859. Ne-am bucurat și de participarea deosebit de onorantă, pentru noi, a grupului de studenţi din Franţa aflat pentru un schimb de experienţă la Universitatea noastră, precum şi de prezenţa mai multor istorici arădeni. S-au adresat şi întrebări, iar conferinţa a fost primită cu interes din partea studenţilor francezi mai ales că domnul rector, prof. univ. dr. Adrian Ivan, a subliniat relaţia istorică a României cu Franţa. A fost un gest patriotic, care continuă moştenirea lăsată de profesorul Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii noastre”, a declarat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Comentarii

comentarii