Acasă Actualitate Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, 50 de ani dedicați învățământului

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, 50 de ani dedicați învățământului

DISTRIBUIȚI

Senatul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad omagiază una din marile personalități ale școlii românești actuale. Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator și președinte al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, este sărbătorit prin lansarea a două volume de excepție, care îi sunt dedicate: „Aurel Ardelean – 50 de ani dedicaţi învăţământului, cercetării ştiinţifice şi comunităţii” și „Aurel Ardelean – Senator în Parlamentul României”, volume apărute la Editura CIRRMI, Université de la Sorbonne Nouvelle Paris 3 din Franţa şi Editura Gutenberg Univers Arad, 2012. Volumul „Aurel Ardelean – 50 de ani dedicaţi învăţământului, cercetării ştiinţifice şi comunităţii” se deschide cu un „Motto” semnat de prof. univ. dr. Gilles Bardy, de la Université d’Aix Marseille AMU din Franţa, din care cităm: „Profesorul dr. Aurel Ardelean este printre puţinii oameni care îmbină autoritatea şi devoţiunea, inteligenţa şi delicateţea sufletească, cu un puternic spirit de întreprindere, susţinut de o vastă cultură. Om de ştiinţă exemplar şi deosebit de productiv, ctitor de universitate şi manager de excepţie, domnia sa reprezintă totodată un model umanist de dascăl pentru generaţii de elevi şi studenţi şi pentru întreaga lume a şcolii”. Rector fondator şi preşedinte al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, doctor în ştiinţe biologice, este membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, vicepreşedinte al Federaţiei Europene a Şcolilor din Lyon, Franţa şi iniţiatorul constituirii Asociaţiei Naţionale a Universităţilor Particulare Acreditate din România, fiind preşedintele Asociaţiei. După o prefaţă semnată de autori (Vasile Man şi Aurel Pisoschi), volumul „Aurel Ardelean – 50 de ani dedicaţi învăţământului, cercetării ştiinţifice şi comunităţii” este structurat în şapte capitole: 1. Profesorul Aurel Ardelean, repere biografice; 2. Vocaţia pentru învăţământ a profesorului Aurel Ardelean. Exigenţă şi devoţiune; 3. Profesorul Aurel Ardelean, Rector fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad; 4. Profesorul Aurel Ardelean, cercetător ştiinţific; 5. Profesorul Aurel Ardelean, Senator în Parlamentul României; 6. Prezenţa profesorului Aurel Ardelean în viaţa comunităţii; 7. Evocări despre personalitatea academică a prof. univ. dr. Aurel Ardelean, Rectorul fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Volumul se încheie cu o Bibliografie şi un grupaj important de fotografii şi documente despre personalitatea complexă a profesorului, cercetătorului ştiinţific, Rectorului fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi demnitarului respectat de comunitate. Trăsăturile esenţiale ale omului, profesorului, pedagogului, cercetătorului ştiinţific, rectorului şi senatorului Aurel Ardelean – excelent manager şi om de ştiinţă, sunt: rigurozitatea, spiritul creator, fermitatea în hotărâri şi capacitatea de a-şi asuma responsabilităţi, a căror rezultate servesc nu doar învăţământului academic, ci şi comunităţii locale – de care este ataşat printr-un profund umanism. Prof. univ.dr.Aurel Ardelean este un lider veritabil, capabil să contribuie la scoaterea învăţământului din criză prin ştiinţa educaţiei şi valorile culturale şi morale. Formator de echipe de cercetare, personalitate care inspiră viziune, care demonstrează competenţă, prof. univ.dr. Aurel Ardelean este preocupat de integritate în realizarea proiectelor, manifestând empatie cu colectivele în care a lucrat. Succesul profesiei sale, în cei 50 de ani dedicaţi învăţământului, cercetării ştiinţifice şi comunităţii, este dat de valori, ca devotamentul, angajament în găsirea soluţiilor, disponibilitate pentru efort sau chiar sacrificii, corectitudine. La toate acestea, se adaugă generozitatea şi gândirea pozitivă, care oferă discipolilor calitatea de model.

Aurel Ardelean – senator în Parlamentul României

„În cei patru ani de mandat, în care am reprezentat Aradul în Parlamentul României, am avut ca prioritate dezvoltarea legislaţiei, iar învăţământul a fost punctul central al activităţii. Pot spune că, fiind de profesie dascăl, am ştiut întotdeauna care sunt realităţile din sistem, care sunt priorităţile şi unde anume trebuie intervenit, pentru asigurarea unui învăţământ de calitate. Legislativ vorbind, am căutat să rezolv propunerile venite din partea colegilor, prin îmbunătăţirea legislaţiei, promovarea valorilor şi aşezarea învăţământului pe baze solide. Satisfacţia mea este că am muncit şi am contribuit, din această funcţie, la rezolvarea unora dintre aspectele cele mai stringente din învăţământ”, notează Aurel Ardelean. Volumul „Aurel Ardelean, Senator în Parlamentul României”, apărut la Editura franceză CIRRMI, Université Sorbonne Nouvelle Paris 3 şi Editura Gutenberg Univers Arad, 2012 prezintă activitatea de senator în Parlamentul României, în legislatura 2004-2008, a domnului profesor universitar doctor Aurel Ardelean, rectorul fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Sunt prezentate, în ordine cronologică, intervenţiile în plenul Senatului, aşa cum apar în stenogramele acestuia. Intervenţiile au fost clasificate de autor pe câteva domenii de activitate. Un capitol aparte îl reprezintă lista tuturor propunerilor legislative care l-au avut ca autor/coautor pe senatorul Aurel Ardelean, menţionându-se şi numerele legilor care au rezultat din unele iniţiative legislative. Într-un alt capitol se prezintă reflectarea în presă a activităţii senatorului Aurel Ardelean, indicându-se ziarul şi autorii. Cartea se încheie cu un capitol de fotografii – document. Autorii apreciază în mod deosebit activitatea de senator a profesorului Aurel Ardelean, ca fiind dedicată naţiunii. Autorii cărţii îl lasă, însă, pe cititor să aprecieze activitatea senatorului Aurel Ardelean şi să-şi facă o imagine proprie a complexităţii personalităţii şi a dimensiunii ariei problematice în care s-a implicat senatorul Aurel Ardelean.

 

Comentarii

comentarii