Acasă Actualitate Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, semnal de alarmă de la Timișoara: ”Vom...

Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, semnal de alarmă de la Timișoara: ”Vom fi înfrânți, vom fi puși în genunchi!”

DISTRIBUIȚI

Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, șeful clinicii ATI, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Timișoara, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a tras încă un semnal de alarmă, vineri, cu privire la situația din țară noastră care se agravează de la o zi la alta, în ceea ce privește numărul tot mai mare de pacienți infectați cu SARS-COV2 (COVID19).

În Timiș, numărul a depășit 330, iar la nivel național, a depășit 5.000.

Dacă nu se va reuși stoparea creșterii numărului de infectări, clinicile ATI nu vor mai face față afluxului de pacienți și vor cădea alături de tot sistemul medical românesc.

”Vom fi înfrânți, vom fi puși în genunchi. Cetățenii încă mai pot să contribuie la evitarea acestui tragic deznodământ și să se trezească în ceasul al doisprezecelea. Nu vrem să fim alarmiști, dar este o măsură simplă care dacă va fi respectată oamenii vor putea construi la limitarea dimensiunilor dezastrului care ne paște”, a declarat prof. univ. dr. Dorel Săndesc, vineri 23 octombrie 2020, la tv Digi24.

Prof. Săndesc a mai atras atenția că, în această conjunctură, o problemă majoră este și lipsa personalului medical. De aceea medicul a venit cu unele soluții.

”Problema majoră a sistemului medical actual românesc o reprezintă lipsa personalului medical. Noi am reușit să creștem spectaculos numărul de ventilatoare necesare pacienților cu COVID19 și al paturilor fizic de la ATI, dar nu poți să crești la fel de rapid numărul  medicilor.

Dacă vom reuși să facem zone de ATI cu paturi mai multe, atunci vom putea utiliza mai judicios resursa umană, astfel încât într-o secție mare cu 15 paturi de ATI sau mai multe, poți asigura serviciile necesare cu un număr mai mic de personal medical, raportat la numărul de paturi.

Dacă vom crea nuclee mici de paturi în fiecare spital, pentru fiecare este nevoie de o tură întreagă de medici și asistente numai pentru acele patru paturi.

De aceea o altă soluție pe care am propusă guvernului este ca să se permită accesarea rapidă de fonduri europene, prin care spitalele să poată construi structuri modulare mai mari. Sunt făcute câteva.

Avem experiența Brașov sau spitalul Elias din București. Aceste module se pot face relativ rapid și sunt dotate cu toate facilitățile și poți utiliza mai judicios resursele umane.

Sunt soluții pe care trebuie să le aplicăm urgent. Prin aceste eforturi noi, ATI, nu suntem încă blocați. Sectorul ATI funcționează încă bine acum. Noi nu am trimis niciun caz în restul țării, până acum. Au fost spitale din alte județe care au fost nevoite să o facă. Grație acestor eforturi suntem în situația în care mai avem unde să primim acești pacienți care au nevoie de ATI”, a mai spus prof. dr. Dorel Săndesc, la digi24.

Comentarii

comentarii