Acasă Stiri recomandate Profesor german controversat la Liceul Lenau

Profesor german controversat la Liceul Lenau

DISTRIBUIȚI

Profesor german – acuzat de părinţi, elevi şi colegi, la fostul liceu al Hertei Müller…
Un profesor de limbă germană, care predă la Liceul Lenau din Timişoara, este acuzat extrem de grav de unii elevi, părinţi, dar chiar şi de colegi de serviciu. ZIUA de Vest a adunat mai multe date şi declaraţii despre „Thilo”, aşa cum îl ştiu elevii. Din păcate, toţi cei ce-l acuză pe profesorul din Germania de lucruri grave în orice sistem de învăţământ din lume nu acceptă să-şi dezvăluie identitatea. Thilo Herberholz, german la origine, predă de aproape doi ani la Timişoara, prin intermediul unui program cu Statul German. Unii părinţi, colegi, dar şi elevi spun că dascălul are un mod halucinant şi discriminatoriu de a preda. Despre  Herberholz se spune că împarte clasa în proşti şi deştepţi, vorbeşte trivial la ore, bea cot la cot cu elevii şi le face ochi dulci elevelor. Herberholz are însă şi aplaudaci, atât din rândul elevilor, cât şi al conducerii liceului din Timişoara. De-a lungul timpului, profesorii veniţi din Germania să predea la Liceul Lenau au mai creat probleme.

Profesorul acuzat ne-a ţinut lecţii de deontologie…

Thilo Herberholz a acceptat o discuţie cu ZIUA de Vest. Nu înainte de a da un timp extrem de scurt în care poate avea loc întâlnirea. Vesel, la început, arogant şi chiar nervos pe parcursul discuţiei, profesorul venit din Germania a preferat să nu răspundă decât extrem de vag la acuzele care i se aduc. A ţinut însă neapărat să-şi exprime propriile teorii despre cum se face presă în Germania, dar şi cum se realizează un articol de presă după manualele de jurnalism. Thilo Herberholz a refuzat, sub orice formă, să fie fotografiat. Profesorul de limbă germană vorbeşte relativ bine româna, după ce a stat aproape doi ani în ţară… Herberholz a refuzat însă să vorbească fără translator, pentru ca destăinuirile să nu cumva să-i fie alterate. Din păcate, nu a avut foarte multe de spus… „Nu ar trebui să iau o poziţie faţă de asemenea acuzaţii. Nu ştiu cum este jurnalismul în România, dar în Germania, în momentul în care nu este cunoscut acuzatorul, nu iei nicio atitudine sau poziţie. Ar trebui să vorbească cei 35 de părinţi ai copiilor, eu vă recomand să intervievaţi cel puţin 15 părinţi. Vă recomand să vorbiţi cu mulţi elevi şi părinţi. Speculaţiile nu mă interesează”, ne-a declarat Thilo Herberholz, dirigintele clasei a XII-a F a Liceului Lenau.

Fără jigniri, fără discriminări, multă transparenţă…

Dascălul venit din Germania s-a arătat extrem de mirat de acuzele ce i se aduc. Recunoaşte că s-a distrat cu elevii, după un examen important, dar susţine că punctul său forte este „transparenţa”. „În primul rând, aceste acuzaţii sunt ceva nou şi surprinzător pentru mine. Părinţii care au vorbit până acum cu mine nu au avut decât aprecieri pozitive. Nu apar discriminări şi nici jigniri din partea mea faţă de elevi. Eu încerc să procedez transparent, de la prima oră, stabilesc clar regulile şi acestea sunt la fel pentru toţi. Recunosc, am avut examenul de diplomă de limbă germană, iar după acest examen, clasa a organizat pentru mine o petrecere spontană. Au participat aproape toţi copiii, chiar şi alţi colegi.  A fost, însă, singura dată când am întreprins ceva extraşcolar cu elevii mei”, a mai spus Herberholz.

Mămică revoltată

Unul dintre părinţii ai căror copii învaţă în clasa unde este diriginte Thilo Herberholz spune că este consternat de ceea ce poate să facă neamţul la ore şi în afara lor. „Băiatul meu mi-a povestit lucruri care m-au oripilat despre dirigintele lor. Acest om nu are niciun fel de noţiune de pedagogie. A împărţit clasa în proşti şi deştepţi, aşa le-a spus el copiilor. Cei deştepţi pot pleca în ora lui să-şi bea cafeaua la bar. A jignit copiii prin acest lucru, spun eu. Tot atunci le-a spus aşa-zişilor proşti să-l lingă în fund. Nu cred că te apropii de copii la băut, fiul meu mi-a zis că nu merge, din start, cu el la băut, ar avea pretenţii ca elevii să-i plătească şi băutura. Am înţeles că are şi relaţii sexuale cu elevele. Anul trecut a fost cu o elevă, anul acesta este cu o altă elevă. Cea mai bună elevă la germană din clasă a fost declasificată, nu a primit bursă şi a primit o altă fată, cu care se spune că ar avea afinităţi sexuale. Am încercat să vorbesc şi cu el, şi cu directoarea, nu s-a rezolvatr nimic”, ne-a spus D.B., una dintre mămicile extrem de revoltate pe profesorul de limbă germană Thilo Herberholz. Doamna a refuzat ca identitatea ei sau a băiatului să fie făcute publice, speriată fiind de eventuale repercusiuni.

Unii colegi nu-l văd cu ochi buni pe neamţ

Două dintre colegele de şcoală ale lui Thilo Herberholz nu au nici ele păreri prea bune despre profesorul adus din Germania. Dăscăliţele au preferat şi ele să nu le fie divulgată identitatea. Ele susţin că dascălii nemţii sunt ţinuţi în braţe de actuala conducere a liceului şi ar putea avea mari probeleme dacă se află că au avut curajul să vorbească împotriva curentului. „Au fost mai multe eleve care mi-au spus că au primit mesaje indecente pe Internet de la profesorul de germană, Thilo Herberholz. Tuturor le e frică să vorbească, pentru că se tem de ce ar putea păţi. Nemţii au fost, tot timpul, ţinuţi în braţe de direcţiune. Ei sunt un fel de stat în stat. Herberholz, de exemplu, îi ameninţă pe copii că nu-i bagă în bac, vorbeşte obscen la ore, bea cu elevii şi se dă la eleve”, ne-a declarat o angajată a Liceului Lenau. O colegă susţine că Herberholz are un comportament indecent şi trivial cu elevii. Femeia spune că aceştia sunt ţinuţi în stres, iar notele se dau după ureche.

Profesor de nota 10…

Thilo Herberholz nu duce, însă, lipsă de aplaudaci. El este văzut de conducerea liceului ca un  profesor fără cusur. Elena Wolf, directorul Liceul Lenau din Timişoara, susţine că totul este o mare mizerie. „Toate acuzele sunt nişte mizerii. Părinţi, dar şi elevi din clasa unde Thilo Herberholz este diriginte mi-au spus că sunt foarte mulţumiţi de el, mai mult, că ar fi un profesor de nota 10. Cei ce au pornit scandalul sunt rău intenţionaţi. Poate că prea s-au obişnuit să li se motiveze absenţele, fără suport legal. Herberholz este primul dascăl de la noi care şi-a predat planificările, este un dascăl cu o abordare pragmatică, care place elevilor”, ne-a spus Elena Wolf.

Nemţii au creat mereu probleme la Lenau

Unul dintre dascălii emblematici de la Liceul Lenau, Ludwig Holczinger, actual director adjunct, ne-a spus că, de-a lungul timpului, dascălii germani, veniţi să predea la Lenau, au mai creat probleme. „În urmă cu 15 ani, îmi aduc aminte cum am dat afară un profesor de fizică venit din Germania să predea la Lenau, pentru diverse abateri de la norme şi etică. Deşi eram inspector general la acea dată, neamţul mi-a făcut, ulterior, nenumărate reclamnaţii la Consulatul şi Ambasada Germaniei. Au mai existat, de-a lungul timpului, profesori din Germania care nu au făcut o atmosferă prea bună în liceu. Îl cunosc puţin pe Thilo Herberholz, personal nu am avut nicun incident cu el, dar ştiţi cum e: lumea vorbeşte şi eu am auzit destul de multe”, ne-a declarat Ludwig Holczinger, director adjunct la Liceul Lenau din Timişoara.

Conducerea de la Lenau trebuie să dea note explicative

Inspectorul şcolar general de Timiş, Marin Popescu, a avut deja o discuţie cu conducerea liceului, vizavi de cazul Herberholz. Urmează ca şi conducerea liceului din Timişoara să dea o notă explicativă Inspectoratului Şcolar Timiş, în acest caz. „Şcoala ar trebui să rezolve această problemă, dacă o are. Eu nu cred că există decât zvonuri în acest caz. Am înţeles că nemulţumirea vine de la fosta dirigintă, care ar fi declanşat aceste zvonuri pe motiv că locul i-ar fi fost luat de profesorul din Germania. Ştiu că mulţi părinţi sunt mulţumiţi de acest profesor. Unitatea de învăţământ trebuie să facă o informare inspectorului general, referitor la acest caz”, ne-a spus Marin Popescu, inspectorul şcolar general de Timiş. Profesorul din Germania susţine că este cel mai corect în privinţa absenţelor elevilor. Totuşi, marţi, doar 8 din cei 35 de elevi ai clasei a XII-a F, unde diriginte este Herberholz, erau prezenţi la ore. Oarecum montaţi, elevii au părut foarte deranjaţi că dirigintele lor este figura centrală într-un scandal pornit exclusiv din interiorul liceului. Cei opt elevi au spus că sunt foarte mulţumiţi de caracterul şi de modul de predare al dirigintelui lor. Elevii păreau să cunoască întreg cazul în amănunt şi au susţinut că totul este o făcătură. Imediat după convorbirea cu ZIUA de Vest, Herberholz şi-a scos pozele de pe profilul de facebook. În unele dintre imagini, acesta era prezent în ipostaze care nu au nicio legătură cu şcoala, alături de eleve de-ale sale.

 

Comentarii

comentarii