Acasă Eveniment Profesorii nu vor mai avea siguranţa locului de muncă

Profesorii nu vor mai avea siguranţa locului de muncă

DISTRIBUIȚI

Stârniţi de premierul Boc, dascălii din Timiş vor să boicoteze începutul anului şcolar
Virgil PopescuSindicaliştii din învăţământul timişean declară război deschis Guvernului Boc, la câteva ore după ce premierul a anunţat că îşi va asuma răspundrea pentru legile educaţiei. Noua lege a educaţiei ar putea trece fără să fie supusă unei dezbateri publice şi fără să cuprindă amendamentele sindicaliştilor. Cele mai grave consecinţe, în viziunea sindicaliştilor, ale acestor legi este lipsa oricărei siguranţe a locului de muncă pentru dascăli, şi alegeri dictatoriale în cazul directorilor de licee, dar şi în conducerea facultăţilor. Atât profesorii universitari, cât şi dascălii de la şcolile şi liceele din Timiş ar putea bloca începerea anului şcolar şi chiar bulversa alegerile prezidenţiale.

Universitarii vor să facă scandal chiar de prezidenţiale

Dascălii universitari se tem de puterile pe care le-ar avea rectorii şi consideră că noile legi ţin mai mult de politic. S-a ajuns până la a se vorbi de o posibilă perturbare a alegerilor prezidenţiale. Boc a anunţat că proiectul de lege a educaţiei va fi gata foarte repede şi pe 2 septembrie poate fi trimis în Parlament. Dacă Boc doreşte descentralizare în educaţie, sindicaliştii cred că totul va fi o mare degringoladă. „PDL şi PSD au dat o palmă întregii societăţi, nu numai educaţiei, dacă aceste legi vor fi promulgate în această formă. Nu se va face nicio reformă, va fi o degringoladă totală. Toată munca noastră, toate amendamentele la aceste legi au fost aruncate la gunoi, ca o jucărie stricată.  Vom denunţa pactul pentru educaţie şi, foarte probabil, nu vom începe anul universitar. Pentru că este clar că la mijloc este interesul lui Boc şi a lui Băsescu, am putea ajunge să perturbăm alegerile prezidenţiale”, spune Ilare Bordeaşu, liderul Sindicatului „Alma Mater” din învăţământul universitar pe zona de vest.

Mai săraci ca niciodată…

Sindicaliştii sunt extrem de nemulţumiţi că au lucrat la nenumărate amendamente care, acum, nu vor mai fi băgate în seamă. Ei se sperie şi că legea ar da puteri prea mari directorilor de şcoli, rectorilor şi primarilor. „Este o lege făcută cu doi ani în urmă, de fostul ministru Miclea, prin Băsescu, şi scoasă la lumină acum, în apropierea alegerilor. Rectorul ar avea puteri de dictator. El şi-ar numi singur conducerea. Normele didactice nu mai sunt clar descrise, activitatea de cercetare este lăsată total pe din afară”, mai spune Bordeaşu. Situaţia pare şi mai gravă în învăţământul preuniversitar. În Timişoara, spre exemplu, dascălii nu şi-au luat banii pe luna august şi nu ştiu cât mai au de aşteptat, conform lui Virgil Popescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar timişean.

„Va fi un adevărat dezastru”

„Asumarea răspunderii pentru aceste legi şi nesupunerea lor dezbaterii publice este un joc politic ordinar. Niciun profesor titular nu va mai avea siguranţa locului de muncă, conform noii legi. Ei vorbesc de descentralizare, vor ca banii să vină doar de la consiliile locale, în perioadă de criză. Era greu şi până acum, pe luna august, niciun profesor din Timişoara nu şi-a luat banii, dar de acum înainte nu ştiu ce se poate întâmpla. Va fi un adevărat dezastru”, spune Virgil Popescu. Acesta susţine că, în cazul unui eventual referendum în rândul dascălilor, s-ar ajunge aproape sigrur la soluţia extremă – blocarea începutului de an şcolar. „Directorii erau şi până acum puşi pe criterii politice, dar de acum îi va alege primarul. Titularizarea nu va mai fi sigură, iar directorii vor fi lăsaţi să-şi facă liberi de cap”, mai susţine Virgil Popescu. Boc spune că PSD nu a avut obiecţii majore pe legile educaţiei şi că a cerut ministrului Educaţiei să finalizeze aceste legi până pe 14 august. Conform unei hotrărâri a Ministerului Educaţiei, 6% din normele didactice din fiecare judeţ trebuie reduse până în septembrie. Mii de dascăli îşi vor pierde astfel locurile de muncă.

Comentarii

comentarii