Acasă Actualitate Profesorii și angajații din sănătate au protestat în fața Prefecturii Timiș

Profesorii și angajații din sănătate au protestat în fața Prefecturii Timiș

459
DISTRIBUIȚI

”Spuneți că ne ajutați, dar din salarii ne tăiați !”, ”Vrem salarii decente!”, ”Noi am muncit, voi ați mințit”, ”La muncă nu la ciolan!”, ”Prosperitatea voastră, suferința noastră!” sau ”Respectați pensionarii!!”

Acestea au  fost o parte a sloganurilor cu care sute de angajați din sistemul de sănătate, din învățământ, dar și pensionari au protestat în fața Prefecturii Timiș, marți 12 ianuarie 2021.

Manifestarea a fost organizată de Federația Sanitas, Sindicatul Spiru Haret Timiș și asociațiile de pensionari.

”Ne-am alăturat Sanitas-ului pentru că acest guvern mincinos USR-PLUS -PNL a luat măsurile pe care le-a luat. Înainte alegerilor au promis marea cu sarea că nu se vor micșora salariile, că nu se vor bloca, că pensiile se vor acorda, imediat după ce au luat puterea, pensiile s-au micșorat, de fapt nu s-a acordat mărirea de 40%, la bugetari – sănătate și învățământ – salariile au înghețat.

Mai mult sistemul de învățământ a fost furat de două ori, fiindcă trebuia să fie o mărire salarială de la 1 septembrie 2020 și de la 1 ianuarie 2021”, a declarat prof. Virgil Popescu, președintele Sindicatului Spiru Haret Timiș.

”Ne aflăm aici pentru că a apărut ordonanța nr. 226 pe decembrie 2020 care ne blochează salarizarea și nu permite majorarea salarială pe legea 153 pentru anumite categorii de personal din sănătate. E vorba de infirmieri, îngrijitori, brancardieri, personal tehnic administrativ, muncitorii etc. Trebuie să înțelegem că fără acest personal nu se poate lucra și nu e corect să nu i se majoreze salariile și așa sunt mici.

Înainte de alegeri această alianță a promis că nu va bloca salariile și sănătatea nu va avea de suferit. Să nu uităm că în această pandemie angajații din sistemul de sănătate se află în linia I și nu merită a fi ignorați și umiliți”, a declarat Daniela Lazarovici, președinta Sanitas Timiș.

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ solicită Guvernului României să reevalueze decizia de a îngheța salariile în sistemul de învățământ și să facă o analiză corectă a situației veniturilor din educație.

Potrivit unei analize publicate pe site-ul specializat Euridyce, făcută pe baza datelor Eurostat și a celui mai recent raport despre salarizarea profesorilor în Uniunea Europeană, cadrele didactice din România câștigă cu până la o treime mai puțin, în medie, față de angajații cu studii superioare din mediul privat.

„Cu toate că studiile și analizele ne arată că suntem la limita de jos a salarizării, că în unele instituții din România sunt paznici și șoferi care primesc salarii mai mari decât cel al unui cadru didactic, tot nouă, angajaților din sistemul educațional, ni se cere să fim solidari, să ne gândim la România.

Niciun membru al clasei politice nu dorește însă să facă o analiză reală a veniturilor cadrelor didactice raportate la cele ale altor categorii socio-profesionale. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care, de la începutul acestei pandemii, angajații din sistem au fost aruncați în necunoscut, fără pregătire și fără cele necesare pentru a-și continua activitatea în regim on-line.

Ne sunt prezentate cazuri de succes din companiile mulținaționale, unde angajații au trecut la tele-muncă, însă nimeni nu arată că acei salariați au primit laptop-uri ca să-și poată desfășura activitatea de acasă, au fost instruiți în regim de urgență, au primit, de fapt, tot sprijinul necesar pentru această schimbare majoră.

Ce au primit angajații din sistemul educațional? Nimic! A trebuit să se descurce prin mijloace proprii, să investească din fondurile personale pentru a-și continua activitatea, pentru care trebuie apreciați. Să învețe de pe youtube cum să intre în contact cu elevii, acolo unde s-a putut, pentru că și acum foarte mulți copii sunt privați de dreptul la educație din cauză că nu au mijloacele necesare pentru a putea participa la aceste activități.

Le transmit, cu această ocazie, membrilor Guvernului și Parlamentului României ca au timp până la aprobarea Legii Bugetului să facă analize, studii, audit în sistem. În condițiile în care până atunci nu vor veni cu o poziție publică privind salarizarea din sistemul de învățământ, membrii de sindicat ne-au solicitat să începem demersurile pentru demararea acțiunilor de protest“, este mesajul lui Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „Spiru Haret“ România.

Începând cu 1 septembrie 2020, potrivit OUG 114/2018, personalul didactic ar fi trebuit să primească o majorare a salariilor pentru a ajunge la nivelul stabilit prin Legea salarizării nr. 153/2017, majorare care a fost amânată de guvernul Orban pentru 1 septembrie 2021.

De asemenea, prin Legea bugetului de stat, în 2021, toți salariații din sectorul bugetar ar fi trebuit să beneficieze de o creștere a salariilor cu ¼ din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018. Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ consideră că aceste majorări sunt obligatorii, în condițiile în care în învățământ nu se acordă alte sporuri pentru condiții periculoase de muncă ca în alte domenii, iar cele care se acordă sunt blocate la nivelul anului 2016, chiar dacă legea prevede că ar trebui să fie calculate la salariile în plată.

Comentarii

comentarii