Acasă Actualitate Profesorul Aurel Ardelean, președintele Universității „Vasile Goldiș” Arad, a încetat din viață

Profesorul Aurel Ardelean, președintele Universității „Vasile Goldiș” Arad, a încetat din viață

1119
DISTRIBUIȚI

Prof.univ.dr. Aurel Ardelean, președintele Universității „Vasile Goldiș” din Arad, a încetat din viață la vârsta de 79 de ani, în această dimineață, la București.

Profesorul Aurel Ardelean a fost internat în data de 9 decembrie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, acuzând probleme grave de sănătate. În urma investigațiilor și din cauza stării critice în care se afla, medicii arădeni au decis în 10 decembrie să-l trimită cu elicopterul la spital în București. A fost internat la secția de Hematologie a Institutului Clinic Fundeni și se afla sub supravegherea doctorului Bogdan Ionescu.

Pornit în viață de la Chișineu Criș, în 4 iulie 1939, prof. univ. dr. Aurel Ardelean și-a dedicat viața învățământului. A urcat treaptă după treaptă, studiind și dedicându-se marii sale pasiuni, Biologia. A obținut onorantul titlu de Doctor în Științe Biologice în anul 1980, cu lucrarea: „Flora şi vegetaţia Crişului Alb, între izvoare şi oraşul Ineu”. A fost începutul unei prestigioase cariere de profesor și cercetător în domeniu. Momentul Revoluției din decembrie 1989 i-a deschis porțile pentru marea sa realizare, aceea de a aduce Aradului statutul de Centru universitar. La vremea respectivă, Aurel Ardelean a fost sufletul grupului de inițiativă care a pus bazele atât pentru învățământul superior de stat cât și pentru cel privat din Arad. A avut curajul, în vremuri tulburi cu o legislație încă neclară de a înființa Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, una dintre primele universități private din România post-revoluționară. Ctitor de școală superioară, întreaga sa energie a fost canalizată spre propășirea Universității și dezvoltarea acesteia. La ora actuală, după un drum nu întotdeauna lin și nu lipsit de urcușuri și coborâșuri, a făcut față tulburărilor, contestărilor și a reușit, alături de colectivul care s-a format și închegat în jurul imensei sale personalități, să aducă Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” în prim-planul învățământului superior românesc. Dar nu s-a limitat doar la dimensiunea națională ci a deschis porțile Universității spre internaționalizare. Numele Aradului și al Universității de Vest „Vasile Goldiș” a ajuns să fie cunoscut și respectat în prestigioase asociații internaționale dedicate mediului academic. Personal, prin activitatea sa și străduințele de a prezenta noua față a învățământului superior românesc a obținut onoranta postură de membru al conducerii FEDE, o prestigioasă Federație Europeană dedicată educației superioare.

Pentru că a simțit dificultățile legate de adaptarea legislației la noile cerințe ale învățământului superior, Aurel Ardelean s-a implicat și în cel mai important for legislativ al țării. A fost timp de patru ani membru al Senatului României, unde a activat în trei comisii, printre care și cea dedicată învățământului. Și-a adus astfel contribuția, prin experiența personală de ctitor de universitate, la modernizarea legislației în domeniu.

O importantă parte a activității sale s-a desfășurat întru cinstirea memoriei celor care au pus bazele României Mari. Cultul său pentru eroii neamului, materializat și prin acordarea numelui inegalabilului Corifeu al Marii Uniri, Vasile Goldiș, pentru universitatea privată din Arad, a fost o trăsătură definitorie a personalității fără egal a celui care a fost prof. univ. dr. Aurel Ardelean. A militat pentru amplasarea la Arad a Monumentului Marii Uniri, căutând soluții chiar și atunci când autoritățile locale s-au blocat în neputință. A renovat clădiri, a creat muzee dedicate memoriei Corifeilor, a scris volume dedicate celor care au pus bazele României Mari.

Activitatea didactică și de cercetare, materializată în articole, studii, volume, publicații a căror simplă enumerare poate deveni obiect al unui studiu aparte privind contribuțiile aduse de prof. univ. dr. Aurel Ardelean la studiul Biologiei, istoriei și celorlalte domenii cărora li s-a dedicat cu entuziasm a conturat imaginea unui om care s-a dedicat științei cu toată energia sa. Și, o știu toți cei care au avut onoarea de a-i fi în preajmă, prof. univ. dr. Aurel Ardelean a fost un om energic, neobosit, care a știut să-și drămuiască timpul ca nimeni altul pentru a acoperi atâtea domenii de activitate în care a excelat. A fost distins cu prestigioase titluri academice, cu premii ale Academiei, cu titluri de cetățean de onoare al unor localități din țară care astfel au ținut să-i omagieze uriașa personalitate.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean ne-a părăsit astăzi dar rezultatele muncii sale, Universitatea pe care a creat-o, instituțiile la baza cărora au stat energia și ideile sale rămân în urmă ca un etern omagiu adus unui Om care prin tot ceea ce a făcut pe acest pământ a adus lumina Cărții, respectul Istoriei și stima pentru marile idealuri ale națiunii române.

 Sicriul cu corpul neînsuflețit va fi depus în data de 27 decembrie, începând cu orele 18, în Sala Ferdinand a Primăriei Arad unde la ora 20 va avea loc slujba de priveghere. În data de 28 decembrie omagierea celui ce a fost prof. univ. dr. Aurel Ardelean va avea loc în Campusul Universitar „Vasile Goldiș”, unde la ora 19 se va săvârşi slujba de priveghere. Sâmbăta 29 decembrie, de la ora 13, tot în Campusul Universitar va avea loc slujba de înmormântare, urmată de înhumarea în cimitirul Pomenirea.

Odihnească-se în pace și glorie veșnică numelui său!

Comentarii

comentarii