Acasă Cultura Programul evenimentelor cultural religioase în Episcopia Româno Catolică din Timiș și Caraș...

Programul evenimentelor cultural religioase în Episcopia Româno Catolică din Timiș și Caraș Severin, până în 14 septembrie

DISTRIBUIȚI

Ziua de 8 septembrie în calendarul Bisericii Creştine este Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. În această sărbătoare numeroşi credincioşi participă la pelerinaje organizate la diferitele biserici dedicate Maicii Domnului.

În Episcopia Romano-Catolică de Timişoara cei mai mulţi pelerini se reunesc în această zi la Basilica din Maria-Radna. În organizarea Centrului Diecezan de Tineret și în acest an un grup de tineri, după o scurtă rugăciune şi binecuvântare la orele 6.00 în Catedrala romano-catolică din Timişoara va porni pe jos către renumitul Sanctuar Marian de la Radna, pentru a participa a doua zi la liturghia solemnă. În Bazilică Sfintele Liturghii se celebrează după cum urmează:

Miercuri, 6 septembrie 2017

Ora 17:00 – Sfântă Liturghie în limba bulgară

Ora 18:00 – Sfântă Liturghie în limba română

Ora 19:00 – Sfântul Rozariu în parcul Maria, urmat de Adoraţie Euharistică în limba bulgară

Joi, 7 septembrie 2017

Ora   9:00 – Sfântă Liturghie în limba bulgară

Ora 10:00 – Sfântă Liturghie în limba bulgară

Ora 11:00 – Sfântă Liturghie în limba bulgară

Ora 13:00 – Sfântă Liturghie greco–catolică

Ora 14:00 – Calea Crucii în limba bulgară

Ora 15:30 – Calea Crucii pentru credincioşii greco–catolici

Ora 17:00 – Sfântă Liturghie în limba maghiară

Ora 18:00 – Sfântă Liturghie în limba croată

Ora 19:00 – Sfântă Liturghie în limba română

Ora 20:00 – Rozariu în 4 limbi şi procesiune cu icoana Fecioarei Maria

Ora 21:30 – 05:00 – Noapte de rugăciune

(Biserica va rămâne deschisă toată noaptea pentru rugăciune)

Ora 24:00 – Sfântă Liturghie în limba română la care sunt invitaţi în mod special  credincioşii de etnie Rromă

Vineri, 8 septembrie 2017

Ora   7:30 – Sfântă Liturghie în limba croată

Ora   9:30 – Sfântă Liturghie în limba maghiară

Ora 10:00 – Sfântă Liturghie greco–catolică în „Parcul Maria” (în spatele Bazilicii)

Ora 11:00 – Sfântă Liturghie Pontificală în limbile română, maghiară și germană, celebrată de E.S. Msgr. Martin Roos, episcop de Timişoara şi de către E.S. Msgr. Böcskei László, Episcop de Oradea, urmată de procesiune euharistică în faţa bazilicii.

Ora 13:00 – Sfântă Liturghie în limba română cu participarea corului bisericesc al parohiei din Nicolae Bălcescu (jud. Bacău)

Ora 17:00 – Concert Gheorghe Iovu

Ora 19:00 – Sfântă Liturghie în limba română

De asemenea, cu ocazia sărbătorii „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”, vineri, 8 septembrie, comunitatea romano-catolică din Timişoara-Iosefin sărbătoreşte hramul bisericii parohiale. Răspunzând invitaţiei adresate de către Pr. Zsolt Szilvágyi paroh de Timişoara-Iosefin, Sfânta Liturghie va fi celebrată începând cu orele 18.00 de către Pr. Péter Szabó canonic, paroh al Parohiei Romano-Catolice din Zimandu Nou.

Vineri, 8 septembrie 2017 începând cu orele 11.00 în biserica romano-catolică „Nașterea Preasfintei Fecioare Mariaˮ din Dognecea, filială a Parohiei Romano-Catolice din Clocotici va avea loc o Sfântă Liturghie cu prilejul hramului și aniversării a 276 de ani de la sfințirea lăcașului de cult. De mai mulți ani, părintele Ferenc Ebenspanger, preot pensionar, asigură pastorația acestei filiale din Banatul Montan care numără puțin peste o sută de suflete.

Pentru corpul profesoral şi elevii Liceului Romano-Catolic GHERHARDINUM luni 11 septembrie 2017 în Catedrala „Sf. Gheorghe” începând cu orele 9.00 va avea loc deschiderea festivă a noului an şcolar 2017/2018 urmată de o Sfântă Liturghie de ”VENI SANCTE SPIRITUS”. În cadrul celebrării euharistice este invocat ajutorul și binecuvântarea Duhului Sfânt asupra profesorilor și elevilor, care încep astfel școala.

La Muzeul Banatului Montan din Reșița luni, 11 septembrie 2017 la orele 18.00 va avea loc vernisajul expoziției Orga din Banat și constructorii ei. Context european prezentat în imagini“. Expoziția a fost organizată la inițiativa Dr. Franz Metz, organist și muzicolog originar din Banat. În seara aceleaşi zile, începând cu orele 19.30, în biserica romano-catolică ”Maria Zăpezii” din Reșița, dr. Franz Metz va susține un concert de orgă.

Cu ocazia Solemnităţii „Înălţarea Sfintei Cruci”, miercuri, 14 septembrie 2017 comunitatea romano-catolică din Oraviţa sărbătoreşte hramul bisericii parohiale, sfințită acum 285 de ani. Sfânta Liturghie solemnă va fi celebrată începând cu orele 17.00. Părintele Daniel Dumitru, care activează de mai mulți ani în această parohie, îi invită pe toți cei interesați la sărbătoarea bisericii locale.

În data de 14 septembrie 2017, cu ocazia Solemnităţii „Înălţarea Sfintei Cruci” se sărbătoreşte hramul bisericii Ordinului Piarist din Timişoara. Sfânta Liturghie va fi celebrată la orele 18.00, celebrantul principal fiind Pr. Zsolt Czeglédi, rectorul bisericii piariste din Szeged (Ungaria). Împreună cu oaspetele din Ungaria vor concelebra Pr. Kocsik Zoltan, rectorul bisericii piariste din Timișoara și director-adjunct al Liceului Teologic Romano-Catolic ”Gerhardinum”, precum și preoții participanți, din oraș.

 

 

Comentarii

comentarii