Acasă Cultura Programul manifestărilor culturale, la Institutul Francez din Timișoara

Programul manifestărilor culturale, la Institutul Francez din Timișoara

DISTRIBUIȚI

În ultima joi a lunii ianuarie 2019, marile subiecte ale vremurilor în care trăim sunt dezbătute în locuri de cultură și de știință din peste 100 de orașe din lume!

Timișoara, prin Institutul Francez, se asociază manifestației, organizând pentru prima dată Noaptea Ideilor. „Față în față cu prezentul”, tema din acest an, va crea contextul a două întâlniri pentru cei mari, dar și pentru cei mici:

Joi, 31 ianuarie, la ora 18, la Universitatea de Vest din Timisoara (amfiteatrul A01), are loc o masă rotundă, pornind de la întrebarea : „Viitorul Europei se decide, oare, în România?” Subiectul, prilejuit de contextul în care țara noastră asigură președinția Consiliului UE în primul semestru din 2019, va fi dezbătut de invitați francezi și români: Thierry Wolton – istoric și eseist francez, Laurențiu Ștefan – profesor și cercetător la Universitatea de Vest, Aline Fontaine – jurnalistă, Mircea Mihăieș – profesor la Universitatea de Vest. Moderatorul serii va fi Silviu Rogobete – fost diplomat, în prezent profesor la Facultatea de Științe Politice a UVT. Discuțiile vor avea loc în limba română, cu traducere din franceză în cazul invitaților străini. Intrarea este liberă și deschisă tuturor!

În paralel cu evenimentul organizat la Universitatea de Vest, are loc Noaptea Ideilor pentru cei mici la Institutul Francez, unde copiii de 4-7 ani vor petrece o seară în pijamale. Cei mici sunt invitați să se „conecteze cu prezentul” prin yoga și prin lectură, cu începere de la ora 19. Participarea este gratuită și rezervată posesorilor cardului CulturaPlus al Institutului. Înscrierile se fac la adresa de email mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro. Locuri limitate!

Reflecția asupra subiectelor contemporane cu greutate continuă și la început de februarie:

Vineri, 1 februarie, ora 18:30, la Librăria Humanitas din Timișoara va avea loc lansarea primului volum al cărții „O istorie mondială a comunismului” de Thierry Wolton. Personalitate remarcabilă a gândirii franceze contemporane, Wolton a documentat regimurile totalitare din toată lumea, incluzând rezultatele în trei volume. Trilogia sa a fost recompensată cu Premiul Jan Michalski (Elveția, 2017) și Premiul Aujourd’hui (Franța, 2018). La eveniment vor vorbi Thierry Wolton și Mircea Mihăieș.

2019, este anul Sezonului România-Franța, un eveniment cultural și diplomatic de amploare care vizează punerea reciprocă în valoare a culturilor celor două țări. Pe plan local, inaugurarea oficială a Sezonului va avea loc în 20 aprilie, printr-un eveniment special în cadrul Festivalului Cafékultour. Muzică, cinema, literatură, inovație, teatru, arte vizuale – peste 20 de evenimente ale Institutului Francez și ale partenerilor săi vor pune cultura franceză la loc de cinste la Timișoara, în perioada 20 aprilie-14 iulie. Vă puteți bucura de francofonie și la festivalurile cu care Institutului Francez v-a obișnuit. Iată câteva date pe care vă recomandăm să nu le ratați în prima parte a anului, mai ales că fiecare dintre ele vă rezervă noutăți și surprize în acest an :

20 martie : Ziua Internațională a Francofoniei este sărbătorită și în acest an prin deja cunoscutul picnic poetic #haikunoi

15-21 aprilie : Cafékultour – săptămâna cafenelelor pune din nou în valoare arta în spații mai puțin convenționale

9-12 mai: cele mai bune producții ale cinematografiei franceze de ieri și de azi se văd la Festivalul Filmului Francez

25-26 mai: Căsuța Piticilor sună apelul pentru cel de-al 8-lea weekend de poveste pentru cei mici

7-8 iunie: cinematografia în doze mici și concentrate se gustă la Festivalul Internațional Très Court

21-22 iunie: Sărbătoarea muzicii aduce din nou concerte în aer liber, pe malul Begăi și nu numai…

28-30 iunie: întâmpinăm vacanța prin hohote de râs la Zilele Filmului de Umor.

Pe toată durata anului, Institutul Francez propune și alte evenimente și activități destinate celor mari și celor mici, pentru a savura din plin cultura franceză!

 

Comentarii

comentarii