Acasă Eveniment Proiect chirurgical revoluţionar la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara

Proiect chirurgical revoluţionar la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara

DISTRIBUIȚI

Proiect chirurgical revoluţionar la Insititutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, implementat cu ajutorul medicilor specialişti din Italia, utilizându-se camera video endoscopică. Astfel, pieptul pacienţilor nu va mai fi tăiat 20 de centimetri, cum se făcea până acum, ci numai 7. Institutul de Boli Cardiovasculare va organiza a doua serie de operaţii mininvazive (incizii mici), în perioada 11 -12 iunie.
Avantajele noii tehnici chirugicale

Acest tip de operaţii a fost aplicat în premieră în România, la institutul timişorean, în martie 2012, la şapte pacienţi cu vârste între 44 -77 ani. Intervenţiile chirurgicale vor fi efectuate de către o echipă mixtă, formată din medici specialişti timişoreni – prof. univ. dr. Marian Gaşpar, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă şi dr. Petre Deutsch – în frunte cu prof. univ. dr. Alberto Repossini, din Brescia, Italia. Prof. Alberto Repossini are o experienţă largă în chirurgia miniinvazivă (peste 1.700 de cazuri operate), pe care o efectuează din anul 1997, în spitalele din Bergamo şi Brescia. Este o tehnică nouă de chirurgie cardiacă, fiindcă tăietura este foarte mică, de aceea, medicii utilizează camera video endoscopică, în protezarea valvulară aortică şi plastie valvulară mitrală. Prof. Gaşpar a spus că avantajele acestei noi tehnici sunt de ordin estetic -inciziile sunt mici (7 cm); oferă o stabilitate mai mare cutiei toracice; risc mai mic de infecţii; sângerare mai puţină postoperatorie, nu necesită transfuzii; refacerea pacientului este mai rapidă – externare la 4 -5 zile şi reluarea activităţii fizice într-un timp mai scurt. Toţi cei şapte pacienţi operaţi, în perioada 28 –30 martie, sunt bine şi reintegraţi în societate.

Noul proiect a devenit funcţional, la Timişoara

Programul de introducere a noii tehnici la Timişoara a început cu mai mult timp în urmă, prin stagii de pregătire la Viena, Innsbruk, Frankfurt, Massa, Brescia, Novara, Lyon, participarea la congrese internaţionale şi prezentări interactive. Proiectul a devenit funcţional odată cu extinderea şi modernizarea Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara (o clădire nouă, cu două săli de operaţie), terapie intensivă cu 15 locuri, secţie nouă cu 30 de paturi, terapie intensivă coronarieni, cu încă 15 paturi şi dotare cu computer tomograf de ultimă generaţie, dotare cu aparatură modernă video endoscopică, achiziţionarea de instrumente şi materiale specifice şi pregătirea personalului    – medici, asistenţi, anestezişti. La succesul proiectului a contribuit şi prof. Alberto Repossini, prin generozitatea şi profesinalismul cunoscut. De acest tip de intervenţie pot beneficia pacienţii de orice vârstă, cu leziuni valvulare: aortice, mitrale, tricuspidiene, pacienţi cu mixoame artriale (tumori cardiace benigne). Pentru aceste două zile (11 –12 iunie) au fost pregătiţi şase pacienţi pentru a fi operaţi (3 femei şi 3 bărbaţi), care suferă de afecţiuni ale valvei aortice sau mitrale.
 

Comentarii

comentarii