Acasă Actualitate Proiect cu fonduri europene de 660.000 de euro pentru valorificarea sitului arheologic...

Proiect cu fonduri europene de 660.000 de euro pentru valorificarea sitului arheologic de la Parţa

1331
DISTRIBUIȚI

Un nou proiect cu fonduri europene, în valoare de 660.000 de euro, va duce la realizarea la Parţa, în Timiş, a unui nou punct muzeal. Consiliul Judeţean Timiş a anunţat că noua investiţie va valorifica situl arheologic din localitate.

CJ Timiş a câştigat competiţia derualtă în în cadrul Programului Interreg România-Republica Serbia 2014 – 2020, Axa 4, Prioritatea 4.1. În urma obţinerii finanţării, în valoare de 660.000 de euro, va avea loc o mai bună valorificare a sitului arheologic Parța, printre altele fiind prevăzută și crearea unui punct muzeal în localitate. Recent a fost aprobat Studiul de fezabilitate pentru acest obiectiv. Județul Timiș a fost selectat să implementeze proiectul „Valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat”, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Municipalitatea Novi Knezevac, Serbia.

„Suntem în linie dreaptă cu un nou proiect menit a dezvolta turismul în județul nostru. Profităm din plin de fondurile europene și investim bani pe toate domeniile importante ale comunității noastre. Acum vorbim de turism, un sector ignorat până de curând, dar cu potențial enorm. Avem ce oferi turiștilor, dar multe dintre aceste obiective trebuie să le punem la punct. Am făcut deja pași mari. Putem aminti aici de eforturile depuse în Margina, prin crearea unui brand turistic în zonă sau de reabilitarea și transformarea în spațiu muzeal a Conacului Mocioni din Foeni”, a declarat președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Consiliul Județean, în calitate de lider, va realiza o pagină web privind proiectul, cât și materiale informative și de promovare. De asemenea, instituția va organiza conferințe tematice. Muzeul Național al Banatului, aflat în subordinea CJ Timiș, va contracta proiectarea și execuția punctului muzeal de la Parța. Municipalitatea Novi Knezevac va realiza materialele promoționale pentru partea sârbă, o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontalieră, precum și o serie de conferințe în Serbia. În plus, aceștia vor contracta serviciile de întocmire a documentațiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan (Serbia), precum și lucrările de reconstrucție a fundației bisericii de secol 13.

Noile puncte de interes arheologic vor fi incluse într-un produs turistic transfrontalier, care va include și o hartă cu trasee ciclistice, produs ce va fi promovat la târguri și către agențiile de turism.

Comentarii

comentarii