Acasă Actualitate Proiect de 2 milioane de euro, din bani europeni, în Dudeştii Noi

Proiect de 2 milioane de euro, din bani europeni, în Dudeştii Noi

348
DISTRIBUIȚI

“Până acum am reuşit să accesăm proiecte în valoare de peste o mie de euro pe locuitor”, spune Alin Nica, primarul din Dudeştii Noi
Banii europeni încep să fie folosiţi pe diferite proiecte. Însă nu e un lucru uşor să accesezi bani europeni. Trebuie multă muncă şi multă răbdare, drumuri făcute la instituţiile care se ocupă cu astfel de treburi şi nenumărate acte… Totuşi, dacă vrei, se poate… Primarul din Dudeştii Noi, Alin Nica, a reuşit să atragă multe fonduri europene pentru diferite proiecte în beneficiul localităţii pe care o conduce. Nu i-a fost uşor, dar fondurile europene sunt foarte utile şi sunt destinate dezvoltării infrastructurii, care, în România, necesită îmbunătăţiri. Alin Nica a accesat proiecte europene şi ştie cum se face acest lucru. “Până acum am reuşit să accesăm proiecte în valoare de peste o mie de euro pe locuitor”, spune Alin Nica. Primul proiect a fost în 2004, după ce a fost ales primar, proiect de informatizare a primăriei – un proiect Phare de 20.000 de euro.

“Termenul de finalizare este toamna anului curent”
Proiectul cel mai mare câştigat până acum (pe FEADR – Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală) este cel prin care se realizează canalizarea menajeră în localitate. Proiect în valoare de aproximativ 2 milioane de euro, fiind, până nu demult, singurul proiect din Timiş pe FEADR. “Este un proiect integrat. Pe lângă canalizare, avem şi extinderea reţelei de alimentare cu apă, în cele două zone Solaris, cu care ne-am extins. Termenul de finalizare este toamna anului curent. Lucrările merg OK, sunt întârzieri de 2-3 săptămâni din cauza vremii, dar pe care sper să le recupereze în perioadele mai propice”, spune Alin Nica.

“Ne-am certat, am protestat, nu am stat să ne calce în picioare şi iată că am mers înainte”
Totuşi, e greu să accesezi aceste fonduri europene, cu toată birocraţia de la noi. Alin Nica a reuşit până la urmă, darnu a fost deloc uşor… “Vina primarilor este că nu-şi angajează oameni competenţi sau nu îi trimit la pregătire sau nu pun accent pe chestia asta foarte mult sau nu reuşesc să-şi atragă firmele cele mai capabile, cele mai pregătite în acest domeniu. Birocraţia este prea mare. La Comitetul Regiunilor ne întâlnim cu reprezentanţi din Comisia Europeană şi ne spun că ei nu impun asemenea condiţii ciudate, ci sunt impuse de către noi, de către unitatea de implementare din cadrul diferitelor ministere care gestionează programele acestea de finanţare. Noi ne punem singuri beţe în roate. M-am lovit, fiind şi primul proiect, şi de faptul că funcţionarii la care trebuia să predăm situaţia nu ştiau care-s procedurile şi cereau tot felul de documente ca să se acopere ei. Ne-am certat, am protestat, nu am stat să ne calce în picioare şi iată că am mers înainte. Un an de zile am stat să facem hârtii”, spune Alin Nica.

Comentarii

comentarii