Acasă Actualitate Proiect nou pentru aquaparkul de la Dudeştii Noi. 25 milioane de euro...

Proiect nou pentru aquaparkul de la Dudeştii Noi. 25 milioane de euro – suma necesară pentru construirea complexului

479
DISTRIBUIȚI

auqapark

Timişorenii se simt deja ca acasă la ştrandurile vaste ale ungurilor. Merg acolo în weekend pentru clipe de relaxare şi de linişte. Nu ar fi rău însă dacă un astfel de aquapark ar exista şi în această parte de ţară. Ideea unui aquapark a pornit de la Dudeştii noi, acolo unde primarul, Alin Nica, a vrut să construiască un astfel de complex.

Fondurile veneau prea târziu pentru ca proiectul să poată fi finalizat la termen, aşa că în ecuaţie a intrat Primăria Timişoara. Acum, vechiul proiect va fi regândit şi se merge tot pe finanţare europeană, cu predilecţie, dar vor fi încercate şi altfel de finanţări disponibile, inlcusiv parteneriate public-private. Marian Vasile, consilier personal al primarului Timişoarei Nicolae Robu şi liderul grupului de consilieri judeţeni PNL, este cel care va trebui să identifice surse de finanţare pentru acest aquapark.

„Ne dorim ca acolo să facem o dezvoltare multifuncţională, pe module”

marian vasile

„În privinţa aquaparkului de la Dudeştii Noi trebuie să subliniez faptul că acest proiect va avea impact regional şi euroregional, de care va beneficia întreaga zonă. De aceea, este normal să alocăm suficiente resurse şi bani pentru implementarea lui. Ne dorim ca acolo să facem o dezvoltare multifuncţională, pe module, cum ar fi: bazinele propriu-zise, facilităţi de tratament, bazele sportive, un centru de cercetare ce va avea legătură cu tratamentul, un centru de business, vizând totodată şi turismul de business, care se practică în oraşele mari ale Europei, de exemplu la Lyon. Sursele de finanţare vor trebui gândite şi identificate în corelaţie cu aceste module, încercând să obţinem finanţare multiplă, pentru diferitele module. De exemplu, pentru centrul de cercetare putem viza programul european Orizont 2020, care are deja deschise unele linii de finanţare. Vechiul proiect de la Dudeştii Noi va trebui regândit, astfel încât să corespundă necesităţilor întregii zone, iar pentru acest nou proiect ar fi nevoie de o finanţare de minim 25 milioane de euro, pe toate modulele”, spune Marian Vasile.

„Cel mai repede, proiectul va fi depus spre finanţare în vara anului viitor”

Forma de asociere a partenerilor este în discuţie -cele două unităţi administrativ-teritoriale – Timişoara şi Dudeştii Noi, cât şi Consiliul Judeţean Timiş şi partenerii privaţi potenţiali. „Vorbim inclusiv de parteneriate public-private. Sunt căutate inclusiv posibilităţi pentru parteneriate public-pivate, având în vedere că legea aferentă s-a modificat şi este mai atractivă. Cel mai repede, proiectul va fi depus spre finanţare în vara anului viitor, vorbind la modul realist, având în vedere că ghidurile de finanţare europeană probabil se vor contura complet la începutul anului 2015”, spune Marian Vasile.

 

Comentarii

comentarii