Acasă Economic Proiect pilot: Banat Agro Vest vrea să cultive cânepă pe 5000 de...

Proiect pilot: Banat Agro Vest vrea să cultive cânepă pe 5000 de ha și să construiască și o fabrică

DISTRIBUIȚI

Cooperativa Banat Agro Vest din Timișoara este alcătuită din 29 de ferme cu peste 15.000 de hectare și funcționează cu succes din 2016. Membrii fondatori au fost 11 producători agricoli și 3 angajați. În 2018, au mai aderat 12 fermieri, apoi încă 6.

Deși este axată pe cultura mare, cooperativa a inițiat un proiect pilot pe 5.000 de ha, unde vrea să cultive cânepă și să construiască o fabrică de extragere a CBD-ului, utilizat în medicină.

”Vrem să aducem cultura de cânepa în actualitate!”

Marian Horgoș, directorul tehnic al Banat Agro Vest, a explicat: ”Inițial înființarea cooperativei a avut două obiective principale: achiziționarea de importuri și vânzarea producției la prețuri mai avantajos pentru membrii ei. Acum, pentru diversificarea activității am achiziționat un teren și avem un proiect pilot care se va desfășura pe 5.000 de hectare unde vom cultiva o plantă care a fost la modă în agricultura din România, înainte de 1989.

Este vorba de cânepă românească, pe care vrem să o readucem în actualitate, atât în rândul fermierilor români, cât și al celor din Europa și chiar din întreaga lume.

Îi avem parteneri și pe specialiști din SUA, China și, bineînțeles, de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă (SCDA) Lovrin”.

Se știe că Timișul se pretează foarte bine la cultura de cânepă. Județul a fost cel mai important centru de producere a cânepei înainte de 1989. Acum Lovrinul a trezit interesul americanilor, ei au venit și s-au convins că într-adevăr, în Timiș, există un areal foarte bun de producere a cânepei în scop medicinal, dar și industrial.

”Obiectivul principal este construcția unei fabrici cu activități pe 5.000 de ha. Banat Agro Vest, având 15.000 de hectare în producție, evident că am acceptat imediat să fim parteneri în acest proiect. Cel mai important este că noi vom veni cu tehnologia de producere a cânepei.

Vom vedea cum va fi cu valorificarea și cu profitul. Ceea ce știm sigur este că această cânepă este o cultură foarte rentabilă și se poate folosi în două direcții în medicina și în industrie. Din câte am înțeles de la partenerii noștri americani, nu va fi o problemă valorificarea, dat fiind că America și China reprezintă două piețe foarte mari”, a spus Horgoș.

Conf. univ. dr. Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin, a adăugat: ”Americanii au o asociație internațională a cultivatorilor de cânepă. Președintele este prof. universitar și șeful centrului de cercetare din domeniul cânepei și vor să vină în Timiș cu oamenii de afaceri să inițieze o structură asemănătoare în România, în varianta în care vor exista fermieri care să cultive cânepă. SCDA Lovrin va furniza sămânța.

În parteneriatul dintre fermierii din Timiș  și cei din SUA, se urmărește și construcția unei fabrici de extragere a CBD-ului. Deocamdată este protocolul de colaborare la nivel de cercetare cu SCDA Lovrin”.

Un alt proiect pe viitor al cooperativei Banat Agro Vest este și construirea unei mori și a unei fabrici de pâine, pentru ca producția de grâu să aibă o finalitate tot în cadrul cooperativei.

Pentru 2020, cooperativa  are cultivate 2.700 de ha cu rapiță, 6.000 de ha cu grâu, peste 2.000 de ha cu porumb, 2.000 de ha cu floarea soarelui, 2.000 de ha cu soia, 500 de ha cu orz, precum și câteva zeci de ha cultivate cu cartofi și lucernă. 

Comentarii

comentarii