Acasă Actualitate Proiect UE pentru informarea pacienţilor

Proiect UE pentru informarea pacienţilor

195
DISTRIBUIȚI

“Am avut surpriza să constat că Guvernul României nu susţine această iniţiativă”, a declarat europarlamentarul liberal Cristian Buşoi
Dacă te duci în străinătate, ca pacient, eşti informat în amănunt asupra drepturilor pe care le ai în această ipostază. Mai mult, în unele cazuri se face şi o schemă a operaţiei care va avea loc, pentru a şti ce se va întâmpla cu tine. În Uniunea Europeană a apărut un proiect de directivă privind informarea pacientului, dar… se pare că nu toţi sunt de acord cu el… “În comisia de piaţă internă şi protecţia consumatorului, am prezentat, în calitate de raportor, proiectul de directivă privind informarea pacienţilor în Uniunea Europeană. Trebuie introduse nişte reguli clare în acest domeniu – cine are dreptul să facă informarea pacienţilor? Care sunt metodele cele mai bune prin care putem transmite aceste informaţii către pacient? Nu se va permite a se face publicitate în Uniunea Europeană a medicamentelor care se eliberează cu reţetă. Am luat decizia ca industria farmaceutică să devină parteneră a instituţiilor publice, care pot face această informare”, spune europarlamentarul PNL Cristian Buşoi.

“Pacienţii să fie informaţi, să nu mai fie atât de multe cazuri de malpraxis”
Pacientul trebuie să fie bine informat, atunci când are de-a face cu sistemul sanitar, mai ales că e vorba de sănătatea lui. Buşoi, însă, a rămas surprins atunci când a aflat poziţia României vizavi de acest proiect. “Am avut surpriza să constat că Guvernul României nu susţine această iniţiativă a Uniunii Europene. Pe căi neoficiale, a venit informaţia că România nu susţine această iniţiativă. Această directivă de transparentizare, de creştere a gradului de informare, ca pacienţii să fie informaţi, să nu mai fie atât de multe cazuri de malpraxis. Oare ministrul ştie că România nu susţine această iniţiativă, pe care o consider extrem de benefică, în interesul cetăţenilor Europei?”, se întreabă Cristian Buşoi.

Comentarii

comentarii