Acasă Actualitate Proiectele Aeroportului Internațional Timișoara avansează. Grindeanu vrea ritm alert la lucrările de...

Proiectele Aeroportului Internațional Timișoara avansează. Grindeanu vrea ritm alert la lucrările de la terminalul de plecări

DISTRIBUIȚI

Vineri, 3 iunie, Sorin Grindeanu (PSD), ministrul Transporturilor, a venit la Timișoara pentru a prezenta stadiul investițiilor făcute de aeroportul internațional al orașului. Pentru terminalul de plecări, unde recent a fost semnat contractul pentru execuție, ministrul i-ar fi cerut constructorului să lucreze într-un ritm mai alert, pentru a nu fi pierdute fondurile europene. Pe de altă parte, merg înainte și alte proiecte, iar Grindeanu le cere și reprezentanților aeroportului să comunice public detalii, în mod special în legătură cu terminalul cargo care va fi construit pentru compania DHL din bani împrumutați de la guvern.

“A fost semnat contractul de 184 milioane pentru terminalul nou de plecări. Termenul de finalizare este anul 2023 și va fi finalizat în anul 2023. Am avut o discuție cu constructorul, l-am atenționat că ar face bine să-l termine mai repede. Vorbim de fonduri europene. Finalul anului 2023 înseamnă și finalul finanțărilor zonei aero din fonduri europene. Din programul viitor, zona aero nu mai este finanțată. Așa că cel târziu anul viitor trebuie să îl finalizăm. Este un proiect important pentru Timișoara”, a declarat ministrul.

Aeroportul Internațional Timișoara mai are și alte două proiecte importante: de achiziție de  siguranță economică și siguranță noneconomică. Cele două au primit toate aprobările necesare, iar la finalul săptămânii viitoare ar urma să fie semnate și contractele. Tot la aeroport urmează să fie construit și un nou terminal, unul de tip cargo, destinat companiei DHL. Vorbim de un proiect de 6 milioane de euro, finanțat de minister, care tocmai și-a văzut aprobat studiul de fezabilitate.

“Săptămâna viitoare avem CTE-ul în minister. În cel mai scurt timp vom livra acești bani către aeroportul din Timișoara pentru a începe cât mai repede construcția acelui depozit. Ministerul poate să finanțeze dacă sunt îndepliniți anumiți pași, testul investitorului privat, un studiu de fezabilitate terminat și  aprobat. Săptămâna viitoare mi-aș dori să semnez ordinul de plată pentru terminalul cargo al DHL”, a adăugat ministrul.

Pentru că “in aviație regulile sunt diferite”, Grindeanu le cere reprezentanților aeroportului să organizeze o conferință dedicată proiectului, în care să explice inclusiv de ce investiția este dedicată doar companiei DHL. Ministrul s-a rezumat la a spune doar că ministerul a dat banii aeroportului, acesta din urmă fiind obligat să restituie, cu dobândă, suma împrumutată. Compania va plăti oricum chirie.

Comentarii

comentarii