Acasă Actualitate Proiectele Primăriei Buziaș sunt rezultatele consultării permanente cu locuitorii orașului – Interviu...

Proiectele Primăriei Buziaș sunt rezultatele consultării permanente cu locuitorii orașului – Interviu cu Sorin Munteanu, primarul orașului Buziaș

DISTRIBUIȚI

– Ce v-ați propus pentru anul 2019, la Buziaș?

– În urmă cu doi ani și jumătate ne-am propus și am dorit pentru Buziaș o administrație publică modernă, o instituție a primarului care funcționează în sprijinul cetățenilor, o modernizare urbană, un oraș prosper, investiții și fonduri europene. După doi ani și jumătate, avem o instituție a primarului deschisă spre cetățeni, proiectele primăriei sunt rezultatele consultării permanente cu locuitorii orașului și asta s-a demonstrat prin elaborarea strategiei de dezvoltare cu toate obiectivele propuse, iar Planul Urbanistic General este deja în consultare cu cetățenii astfel încât el să satisfacă nevoile arhitecturale ale orașului și punerea în valoare a obiectivelor istorice.

– Care sunt proiectele care vor fi realizate în 2019?

– Investițiile din fondurile europene și din alte fonduri au necesitat un timp de elaborare pentru depunerea proiectelor și obținerea fondurilor, astfel încât la începutul anului 2019 putem vorbi de contracte și proiecte în investiții aprobate și semnate în valoare de aproape 12 milioane de euro. Anul 2019 trebuie să fie anul execuției, a implementării proiectelor. 4,8 milioane de euro vor fi alocați în reabilitarea Parcului Central – 28 de hectare plus 4 hectare Lighet, reabilitarea clădirii Primăriei din aceeași sursă de finanțare – Programul Operațional Regional – de 533.000 de euro. Pe PNDL vor începe lucrările la modernizarea și reabilitarea clădirii Liceului Teoretic din Buziaș și a grădiniței și Școlii generale din Silagiu, proiect de peste un milion de euro, iar alte 2,5 milioane de euro se vor regăsi în canalizarea de la Silagiu, proiect ce va începe tot anul viitor. Banii cheltuiți pe colonadă și recuperați din fonduri europene, peste un milion de euro, anul viitor vor fi redistribuiți în investiția de modernizare a pieței agroalimentare, precum și modernizarea Casei de Cultură Buziaș. De asemenea, în 2019 va fi pusă la dispoziție, prin concesionare, un teren aferent construcției unui centru comercial de tip supermarket, un centru comercial de care are nevoie orașul Buziaș. Din punct de vedere al infrastructurii, mai preconizăm ca în colaborare cu Aquatim să începem lucrările pe POIM II la canalizarea Bacovei.

– Ce alte proiecte mai aveți ”în așteptare”?

– Avem un proiect depus și este în evaluare pe Axa 13, de aproximativ 2,6 milioane de euro care se referă la reabilitarea și modernizarea clădirii Școlii cu clasele V- VIII de pe strada Republicii și amenajarea unei săli de sport de mici dimensiuni în curtea acesteia la care se adaugă 86.000 metri pătrați de alei în orașul Buziaș, precum și peste 5 kilometri asfaltări, rigole și podețe.

– V-ați gândit și la tineri? Ce pregătiți pentru ei?

– Avem în vedere promisiunea făcută cu privire la zonele de construcții de locuințe pentru tineri prin punerea la dispoziție a parcelelor de 250 – 400 metri pătrați, destinate tinerilor cu vârste până la 35 de ani și, de asemenea, elaborarea unui proiect într-una din zonele identificate de construcție ANL pentru atragerea de specialiști în diferite domenii. Am găsit teren în zona din spatele cartierului Florilor pentru ANL, iar pentru locuințe pentru tineri în spatele străzii Semenic.

– Aveți în vedere atragerea de alți bani din surse externe, în 2019?

– Lumea trebuie să înțeleagă faptul că banii nu pot fi cheltuiți pentru asfaltări în condițiile în care nu avem apă și canal. Lipsurile pe care le-am avut la preluarea mandatului cu privire la inexistența ridicărilor topografice, a intabulării terenurilor, a spațiilor din domeniul public îngreunează procesul de elaborare a proiectelor fiind nevoie de multe lucrări adiacente: studii geotehnice, ridicări topografice, intabulări, repoziționări și așa mai departe. După finalizare, anul viitor pregătim și deja avem în vedere asfaltările și racordările la gaz în cele două localități, Silagiu și Bacova și extinderea rețelei la Buziaș. Cadastrul general cu privire la intabulările pe extravilan din surse guvernamentale este în desfășurare, astfel că putem spune că la finele lui 2019 să avem în proporție de 90% rezolvate problemele de cadastru general.

– Pe biroul primarului se află și alte proiecte majore, de viitor?

– Proiecte majore de viitor, rămâne proiectul cu aquapark-ul care are deja o localizare, urmând ca studiul de fezabilitate să fie întocmit în prima parte a anului 2019. Ca suprafață construită la sol va fi de 475.000 metri pătrați din care aquapark-          ul va avea 9.500 metri pătrați. Va avea bazin cu apă de interior – 200 metri pătrați, bazin cu apă exterior – 350 metri pătrați, minibazine și băi – 5 pe interior și 5 pe exterior, bazin exterior tip plajă – 600 metri pătrați, bazine exterioare cu tobogane în funcție de soluție, bazine exterioare pentru copii – 80 metri pătrați, bazine apă interior – 200 metri pătrați, bazin interior – 80 metri pătrați și unul pentru copii de 80 metri pătrați. Vor fi construite și locuri de parcare.

– Mai exista un plan pentru Drumul Vinului. În ce stadiu se află?

– Drumul vinului – 6,3 kilometri care unesc cele două drumuri județene, iar pe o suprafață de 6.000 metri pătrați, în vârful dealului Silagiului, în zona colinară, la jumătatea distanței, se va regăsi, în proiectul care îl avem în vedere, un amfiteatru cu 4.000 – 6.000 de locuri. Aici vor putea avea loc spectacole în aer liber. Drumul acum este un drum de exploatare de pământ, parțial pietruit, va fi asfaltat.

– Pe plan cultural ce ne pregătiți pentru 2019?

– Anul 2019 este un an bicentenar, sunt 200 de ani de atestare ca și stațiune balneoclimaterică și vom avea programe de la editarea și tipărirea Monografiei Buziașului, la manifestări cultural – artistice pentru a puncta cei 200 de ani de existență.

Comentarii

comentarii