Acasă Actualitate Proiectul controversat din Reșița, prin care un artist a dorit să solidarizeze...

Proiectul controversat din Reșița, prin care un artist a dorit să solidarizeze cu poporul ucrainean, refuzat la Timișoara. Cum ar fi putut arăta Opera Națională

DISTRIBUIȚI

Arhitectul Radu Radoslav povestește pe blogul său cum o lucrare de artă prin care bucureșteanul Nicolae Comănescu dorea să transmită solidaritate cu poporul ucrainean trebuia să fie realizată la Timișoara. Vorbim despre „ambalarea” unui monument cu saci de nisip, cum au făcut ucrainenii la începutul războiului cu statui din diferite orașe în care s-au dat lupte. Până la urmă, proiectul a fost realizat la Reșița, la Monumentul Eroilor Neamului.

Pe scurt, potrivit lui Radoslav, artistul Nicolae Comănescu și managerul cultural Dorinel Hotnogu au încercat să își prezinte inițiativa Centrului de Proiecte și Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, însă au fost refuzați de fiecare dată. Până la urmă, sacii au ajuns să fie montați la Reșița. Proiectul a primit destule critici, iar acum, în toamnă, a început demontarea lui, nisipul ajungând pe terenul unei școli.

Totuși, arhitectul își imaginează unde ar fi putut fi amplasați sacii în Timișoara: la monumentul „Crucificare” din fața catedralei, la statuia „Fidelității” sau la balconul Operei Naționale. Cum nu s-a întâmplat, acesta rămâne cu o reprezentare strict digitală, în care schelele care până nu demult înconjurau Opera au fost înlocuiți de saci de nisip.

Mai multe detalii dă Radu Radoslav pe blogul său, în articolul titrat „RAZBOIUL, ARTISTUL și BIROCRAȚIA”.

Comentarii

comentarii