Acasă Actualitate Proiectul Timișoara 2021 va fi promovat prin Ministerul Afacerilor Externe în toată...

Proiectul Timișoara 2021 va fi promovat prin Ministerul Afacerilor Externe în toată lumea

707
DISTRIBUIȚI

Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii a lansat, miercuri 10 iulie, seria de evenimente din cadrul amplului proiect IMPULS: Timișoara în (Re)Construcție și a prezentat și noua echipă Timișoara 2021.

Cu acest prilej, Horațiu Rada, președintele Asociației Timișoara 2021 Capitală Culturală Europeană, a amintit că Guvernul României și-a asumat finanțarea asociației, conform dosarului de candidatură, prin ordonanță de urgență, cu suma de peste 50 de milioane de lei.

Acest document oferă siguranță și transparență asupra finanțării și în legătură cu tot ceea ce se întâmplă în Asociația Timișoara 2021. A fost aprobat și graficul de finanțare pentru perioada următoare.  

”Banii nu se dau de azi pe mâine. Sunt proceduri și reguli care trebuie respectate. În următoarele zile sperăm ca, prin rectificarea de buget, TM2021 să aibă o alocare de bani, care este esențială pentru activitatea de sfârșit de an și pentru perioada ce va veni din anul viitor.

Am găsit o deschiderea foarte mare din partea Ministerului Culturii. Acest proiect se află pe agenda MC ca un proiect de țară suntem și pe agenda Ministerului Transporturilor care și-a propus să marcheteze proiectul să îl facă mai vizibil la nivel de țară.

Suntem în discuții înaintate cu Ministerul Afacerilor Externe pentru promovarea TM2021 la nivelul Corpului Diplomatic, dincolo de hotare”, a declarat Horațiu Rada.

Asociația Timișoara 2021 Capitală Culturală Europeană a devenit recent o organizație nonguvernamentală de utilitate publică. Astfel, va permite finanțatorilor publici să finanțeze asociația direct.

Simona Neumann, directorul executiv, a explicat că, până acum, nu a existat baza legală clară pentru a fi făcut acest lucru. De aceea au fost atâtea ezitări în finanțare și în căutarea cadrelor legislative existente.

România nu a mai avut o asociație capitală culturală europeană în această formă care operează după regulile noi ale Comisiei Europene și care a fost selectată în urma unei proceduri standard.

În ceea ce privește finanțarea, aceasta se va reglementa odată cu aprobarea de către guvern a unei ordonanțe de urgență special create pentru capitala culturală europeană.

Aceasta va permite nu numai guvernului prin Ministerului Culturii să ne finanțeze, ci și Primăriei Timișoara și Consiliului Județean Timiș, să aplice această ordonanță și să fim finanțați așa cum solicită Uniunea Europeană”, a spus Neumann.

Totuși dificultățile prin care a trecut asociația au fost surmontate și nu a fost lăsat proiectul să moară și s-a făcut tot ce s-a putut cu resursele disponibile, adesea muncind în plus. Se speră că situația se va îmbunătăți.

Asociația TM2021 a trecut printr-o monitorizare a Comisiei Europene în 5 iunie 2019. A fost o monitorizare standard planificată. Este o verificare anuală a stadiilor în care se află proiectele privind capitalele culturale europene.

”Raportul ne va fi trimis și îl vom face public. Acesta este un instrument de lucru și ne ajută  să îndreptăm unele probleme care apar.

În plus, vreau să clarific și problema transparenței. Se vorbește foarte mult despre acest lucru.

Vă asigur în modul cel mai responsabil și foarte răspicat că, de când s-a înființat asociația, s-a lucrat corect, transparent și conform legilor în vigoare. Dovezile sunt în nenumăratele controale de diferite tipuri pe care le-am avut în toți acești ani care nu au scos la iveală nimic alarmant, nimic ascuns și nicio bănuială.

Vă asigur că, dacă ar fi fost un singur lucru neclar, ar fi aflat tot universul. Pe website-ul asociației se află toate rapoartele financiare și de activitate. Nu lucrăm pe ascuns. Zilele acestea avem și un audit internațional care face evaluarea modului în care ne desfășurăm activitatea și operațiunile financiare.

Recent am avut o verificare de la ANAF și am fost felicitați de modul corect în care lucrăm. Va exista și un raport scris.

Noi ne continuăm bine treaba și, în funcție de cum primim banii concret, vom avansa cu ceea ce ne-am propus și am anunțat public în luna decembrie 2018. Atunci ne-am lansat proiectele pentru anul acesta.

Toate acestea vor depinde de fluxul finanțării, cu care vă vom ține la curent”, a declarat Simona Neumann, miercuri 10 iulie 2019.

Comentarii

comentarii