Acasă Actualitate Proiectul „Tinerii Decid”, extins la încă 5 licee din Timişoara

Proiectul „Tinerii Decid”, extins la încă 5 licee din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Recent a avut loc, în sala de consiliu a Primăriei Timişoara, o nouă întâlnire a participanţilor în proiectul „Tinerii decid”, desfăşurat în continuarea ediţiei-pilot care a debutat în 2009. Atunci a fost iniţiat un parteneriat între municipalitate, Consiliul Regional Piemonte (Torino-Italia), Fundaţia Vest, consiliul de cartier Fabric şi Liceul „William Shakespeare”, pentru desfăşurarea unui program pe termen mediu de stimulare a implicării tinerilor în viaţa comunităţii.

Un grup de 15 elevi de la Liceul „Shakespeare”, coordonaţi de prof. Melania Dragomir, au fost instruiţi în legătură cu funcţionarea administraţiei locale şi modalităţi de influenţare a deciziilor, prin diferite vizite la Primărie, participarea la şedinţe de Consiliu Local, dezbateri publice, întâlniri în cartiere şi team-building-uri. Elevii au venit apoi cu idei legate de dezvoltarea cartierului Fabric, iar la sfârşitul lui 2010 a fost realizată o Hotărâre de Consiliu Local pentru sprijinirea iniäiativelor.

Ca o încununare a proiectului-pilot, municipalitatea a organizat, cu contribuţia directă a elevilor de la „Shakespeare”, în octombrie 2011, prima ediţie a Paradei elevilor – o prezentare inedită a celor 17 şcoli implicate.

Proiectul „Tinerii decid” este extins anul acesta la cinci licee din Timişoara, unde au fost constituite grupuri de câte 10 elevi de clasa a X-a, îndrumaţi de profesori-consilieri educativi. Aceştia vor colabora cu preşedinţii consiliilor de cartier din zona în care se află liceele. În urma invitaţiei transmise consiliilor de cartier, de a participa în proiect, s-au înscris următoarele unităţi de învăţământ: Grupul Şcolar „Electrotimiş” (şi consiliul de cartier Ciarda Roşie – preşedinte Ovidiu Tănasie), Grupul Şcolar Auto (Freidorf – preşedinte Dan Regea), Liceul „W. Shakespeare” (Fabric – preşedinte Constantin Savulov), Grupul Şcolar „Azur” (Calea Martirilor – vicepreşedinte Gabriela Samuilă) şi Liceul „Grigore Moisil” (Calea Şagului-Elisabetin – preşedinte Elena Ivan).

Întâlnirea recentă a avut ca scop prezentarea proiectului-pilot de către elevii de la „Shakespeare” şi întocmirea unui program de activităţi pentru perioada următoare. Tinerii prezenţi au avut şi ocazia de a se întâlni cu primarul Gheorghe Ciuhandu şi viceprimarul Adrian Orza.

Elevii vor învăţa în continuare, prin diverse metode, ce înseamnă administraţia locală, îşi vor alege lideri de grup şi vor lucra la crearea unor proiecte pentru cartierul în care se află şcoala lor. Ideile respective vor intra în toamna acestui an într-o competiţie în urma căreia liceul câştigător îşi va pune în aplicare iniţiativa, prin intermediul unei Hotărâri a Consiliului Local şi cu sprijinul Primăriei.

Comentarii

comentarii